Teksti:
Seuran toimitus

SARJA ALKAA Ylen Parittomat-ohjelman piti keskittyä deittailuun, mutta viisi sinkkunaista osoittautuikin niin valloittavaksi joukoksi, että tekijät nostivat heidän juttutuokionsa sarjan keskiöön.

Viestintäkonsultti, luokanopettaja, projektipäällikkö, sairaanhoitaja ja tuottaja muttei yhtään aviomiestä. Parittomat-ohjelmassa viisi akateemista naista pohtii, mikseivät he asu parisuhteessa miehen kanssa. He eivät täysin ymmärrä syitä yksineloonsa. Kolmevitoset naiset haluavat tulla selvittämään asiaa televisioon, ennen kuin aikaa kuluu liikaa.

”Olisi hienoa olla jollekin se erityinen ihminen”, energinen projektipäällikkö Kati Lundgren sanoo.

Parittomat avaa naisten ajattelua. Kulttuuria rakastavat naiset laitetaan pikarunotreffeillä kolmen minuutin ajaksi eri miesten kanssa. Siinä ajassa sekä naisten että miesten pitäisi päättää, jaksaisiko keskustelukumppanin kanssa jutella pidempäänkin. Välillä kuullaan tilastoja ja asiantuntijalausuntoja parisuhteista.

Parittomat ei ole formaattiparittamisohjelma. Ylen sisälläkin on keskusteltu siitä, onko sarja tositeeveetä, asiaohjelma vai kulttuuriohjelma. Tekijät ovat ottaneet vaikutteita kaikista.

”Tosi-tv on vanha kerronnan keino, jolla voi kertoa ihan todellisista asioista. Me olemme ottaneet tosi-tv:stä elementtejä, kun me haluamme muuttaa nämä naiset lihaksi ja vereksi”, ohjaaja Kaisa Alenius sanoo.

Ohjelmaa alettiin suunnitella jo kolme vuotta sitten. Ylen kulttuuritoimituksessa oli silloin töissä useita vapaita, noin 35-vuotiaita naisia. He ihmettelivät, mikseivät he tapaa koskaan kiinnostavia miehiä missään. Samoihin aikoihin ilmestyi Arja Mäkisen yksinelävistä naisista kertova tietokirja Vanhojapiikoja ja vapaita naisia, joka antoi ohjelmalle teoreettisen pohjan.

Sinkkuilmiö on kansainvälinen. Akateemisesti koulutetut naiset elävät yhä useammin yksin, koska eivät löydä sopivia miehiä tai eivät halua parisuhdetta. Sinkkuistumiseen ovat vaikuttaneet muutamat viime vuosikymmenten ilmiöt: kaupungistuminen, naisten aseman vahvistuminen ja yleinen asennemuutos yksineläjiin.

Yleläiset järjestivät vuosien aikana pikarunotreffejä ja testasivat, saisiko niiden avulla vilkastettua suomalaista treffikulttuuria. Ohjelman aloitus viivästyi ja Parittomien alkuperäiset tekijät löysivät parisuhteen.

Lopulta ohjelman ohjasi ja käsikirjoitti Kultainen Venla -palkitun Toisenlainen frendit -sarjan tekijä Lulu Salmi ja kokenut kulttuuritoimittaja Kaisa Alenius. Ohjelmaa juontaa ja keskusteluja kuljettaa Maarit Poussa.

Tekijät etsivät koehaastatteluissa koulutettuja naisia, jotka pystyvät sanallistamaan tunteensa. Valitut naiset olivat ennen ohjelmaa runsaasti käsitelleet elämäntilannettaan, joten heillä on vankka pohja itseanalyysiin.

”Heti ensimmäisissä ryhmäkuvauksissa kävi ilmi, että ei hitsi, he heimoutuivat täysin. He ovat avoimia ja antavat enemmän kuin me uskallettiin toivoa”, Alenius sanoo.

Parittomissa epätoivoinen parinetsintä ei lopulta olekaan tärkeintä. Sarjan naisilla on mahdollisuus todeta, että yksineläminen onkin heille parisuhdetta luontevampi elämäntapa.

Ystävyys voi olla parisuhdetta arvokkaampaa. Ohjelman naiset selvästi viihtyvät samassa tilanteessa olevien ikätoveriensa kanssa ja jakavat ajatuksiaan avoimesti. He kannustavat reilusti toisiaan.

“He ovat kuin naiset keskenään.”

Tero Kartastenpää

Parittomat alk. su 7.10. klo 18.15 TV1

X