Teksti:
Seuran toimitus

JÄNNITYSSARJA Ilmiömäisen Silta-rikossarjan päähenkilö on oikeastaan Juutinrauman jättiläissilta, joka yhdistää Malmön ja Kööpenhaminan ja jonka puolivälistä löydetään sarjan alussa ruumis. 

”Siinä sillassa on voimaa. Se ei ole maailman korkein eikä pisin, mutta sillä on itsetuntoa, eikä se pyytele anteeksi. Se on kaunis”, sarjan luoja ja käsikirjoittaja Hans Rosenfeldt kuvailee puhelimessa. 

Silta on sarjassa myös metafora yllättäville yhteyksille ja yhteneväisyyksille ihmisten välillä. 
Murhaajaa alkaa jahdata epäsuhta pääpari: sosiaalisesti kyvytön ruotsalaispoliisi Saga Norén (Sofia Helin) ja renttuileva tanskalaispoliisi Martin Rohde (Kim Bodnia)

Kokenut tv-käsikirjoittaja Rosenfeldt alkoi vuonna 2006 valmistella kymmenen tunnin rikossarjaa, jonka piti rahoituksellisista syistä tapahtua Tanskassa ja Ruotsissa. Yleisradioyhtiöiden Danmarks Radion ja Sveriges Televisionin yhteistuotanto valmistui vuonna 2011.

Sarjassa ei rakennettu konfliktia kahden maan välille, koska seudussa erityistä on juuri sen yhtenäisyys. Vaikka kahden maan ihmiset eivät oikeasti ymmärrä toistensa kieltä, käsikirjoittajat päättivät ohittaa ongelmallisen faktan.

Silta on myyty yli 50 maahan. Se on valittu Euroopan parhaaksi sarjaksi Prix Europassa ja nostettu monilla muilla palkinnoilla. ”Sarja ei vaadi katsojalta paikallistuntemusta eikä se ole liian realistinen käänteissään”, Rosenfeldt analysoi Sillan menestystä.

Sillassa katsojaa hemmotellaan sulavuudella. Perusjuonta, kymmenien sivuhenkilöiden tarinoita, jaksokohtaisia teemoja ja ajankohtaisia ilmiöitä kuljetetaan niin, että alussa kaukaisilta tuntuvat tapahtumat löytävät tiensä yhteen.

Kakkoskaudella pääkaksikon ystävyyssuhde syvenee, kun he selvittävät siltaan törmäävän oudon veneen tapaus­ta. Suomalaiset pääsevät mukaan toiseen aaltoon yhtä aikaa Ruotsin ja Tanskan kanssa 22. syyskuuta.

Foxilla alkaa perjantaina Sillan jenkkiversio The Bridge, jossa ruumis löytyy Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalta. Tekeillä on myös brittiversio Tunnel, joka sijoittuu Ranskan ja Britannian väliseen tunneliin.

Myös suomalaiset voisivat laittaa version kehitteille naapurimaan kanssa. Rosenfeldt rohkaisee:

”Sarja voidaan toteuttaa kaikkialla, missä vain on raja.”

Tero Kartastenpää 

Su 7.7. klo 22.00 TV1

X