Teksti:
Seuran toimitus

YK:n pääsihteerin erityisedustaja, ihmisoikeusraportoija, maailman ensimmäinen naispuolustusministeri, ilmiöksi noussut presidenttiehdokas… Elisabeth Rehnin poliittinen meriittilista on pitkä ja kunnioitusta herättävä.

Maanantaina Femillä alkavassa Elisabeth kohtaa -ohjelmassa Rehn tekee taas uuden avauksen. Siinä hän vie katsojat tutustumaan uransa aikana kohtaamiin ihmisiin, jotka ovat olleet hänelle eri tavoin merkityksellisiä. Kyseessä on eräänlainen Rehnin kansainvälinen elämäkerta, vaikka mukana on kotimaisiakin haastateltavia, muun muassa presidentti ja vuoden 2008 rauhannobelisti Martti Ahtisaari.

Ensimmäisenä vuorossa on YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan, jota Rehn haastatteli Annanin Geneven toimistossa viikko ennen kuin Annan ilmoitti luopuvansa Syyrian erityislähettilään tehtävästä. Keskellä maailmanpolitiikan polttopistettäkin Annan piti lupauksensa ja antoi haastattelun, joka venyi Rehnin alunperin pyytämästä 15 minuutista lähes tuntiin.

”Suuri hankaluus oli se, että puolen tunnin ohjelmaan me tarvitsimme vähintään 50 minuutin haastattelun. Kofin sihteeri esteli: Ei kukaan saa 50 minuuttia Kofi Annanin ajasta! Kun se oli mennyt, assistentti oli aivan kauhuissaan. Mutta kun olimme lopettaneet haastattelun, Kofi kysyi vielä, haluaako ohjelman tuotantoryhmä tulla samaan kuvaan hänen kanssaan. Hän siis vielä antoi aikaansa sille, että he kaikki saivat tällaisen hienon muiston. Se kuvaa Kofia hyvin – hän osaa ajatella pientä ihmistä.”

Tarina kuvastaa Rehnin ja Annanin läheistä ja luottamuksellista suhdetta, jonka voi aistia myös itse haastattelusta. Jo 1990-luvulla alkanut ystävyys mahdollistaa luontevan keskustelun muun muassa kouluajoista ja vanhenemisesta sekä niistä tunteista, joita Annan kävi läpi menetettyään 22 työntekijäänsä YK:n Bagdadin päämajaan tehdyssä pommi-iskussa elokuussa 2003.

”Halusin tuoda ihmistä esiin. Puhuimme Kofin kanssa siitä, miltä tuntui menettää rakkaimmat kollegansa. Jos joku nyt luulee, että ohjelmassa tulee jotain korkean luokan politiikkaa, niin sitä ei tule, vaan inhimillistä keskustelua meille tärkeistä asioista.”

Ohjelman tuotantoyhtiö Cityportal on kehitellyt ohjelmaideaa muutaman vuoden ajan. Alunperin haastattelijaksi suunniteltiin Maria Romantschukia, entistä presidentin kanslian lehdistöpäällikköä ja nykyistä Bonnier Books Finlandin viestintäjohtajaa. Työkiireidensä vuoksi Romantschuk vetäytyi hankkeesta, ja Rehnin suostuttua mukaan ohjelma rakennettiin hänen ympärilleen.

”Taustatyö tehtiin Tv-nyttin toimittajan Matilda Gyllenbergin kanssa”, Cityportalin tuottaja Henrik Lindberg kertoo. Hänen mukaansa ohjelma toimii formaattina ja jatkossa se voidaan toteuttaa uudelleen toisen haastattelijan kanssa.

”Ainutlaatuista tässä on se, että pääsemme kuulemaan kahden tasavertaisen keskustelijan ajatuksia. Lopputulos olisi täysin toinen, jos haastattelut olisi tehnyt toimittaja, kuinka taitava tahansa.”

Seuraavissa jaksoissa Rehn tapaa muun muassa Afrikan ensimmäisen naispresidentin ja vuoden 2011 rauhannobelistin Ellen Johnson Sirleafin, Korean edesmenneen diktaattorin Kim Jong Ilin pojanpojan Kim Han Solin sekä suomalaistuneen ”Kosovon härän”, jalkapalloilija Shefki Kuqin.

”Toivon, että voin välittää keskusteluissa sen, että olemme kaikki ihan tavallisia ihmisiä työstä, asemasta tai urastamme huolimatta”, Rehn sanoo.

Elisabet kohtaa alk. ma 10.9. klo 21.00 Fem

X