Neurotyypit-dokumentti seuraa Aidaa, joka alkaa korjata autismikirjon lasten ja nuorten asemaa yhteiskunnassa

Neurotyypit on aiheensa näköinen tarjotessaan kauniin harmonisia virikkeitä aisteille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Neurotyypit-dokumentin päähenkilö on autismikirjolla oleva 9-vuotias Aida.

Neurotyypit on aiheensa näköinen tarjotessaan kauniin harmonisia virikkeitä aisteille.
Teksti:
Milla Olkkonen-Lind

Neurotyypit-dokumentissa 9-vuotias Aida lausuu painavan viestinsä: ”Yhteiskunnan pitää muuttua niin, että mekin mahdumme siihen.”

Neuroepätyypillisillä olisi paljon annettavaa, mutta he joutuvat käyttämään valtavasti energiaa sopeutuakseen neurotyypillisille rakennettuun maailmaan. Aidan äidin ja omaishoitajan Johannan mielestä autismikirjoa ei tunnisteta tarpeeksi hyvin eikä avun ja tuen tarvetta ymmärretä.

Greta Thunbergin innoittamana Aida haluaa jakaa tietoa erilaisista aivoista. Se vie hänet eduskuntatalon portaille pitämään mielenilmaisuja sekä juttusille kansanedustaja Nasima Razmyarin kanssa. Vaikuttamiseen osallistuu myös nippu muita autismikirjon henkilöitä, jotka eivät enää tahdo piilotella ominaisuuksiaan.

Neurotyypit-dokumentissa vuorottelevat elämänilo ja ylikuormitus

Ennen kaikkea dokumentissa seurataan Aidan arkea. Siinä vuorottelevat määrätietoisuus ja elämänilo sekä ahdistus, stressi ja ylikuormitus. Välillä ei auta kuin sulkeutua pehmoiseen turvapussukkaan tai pötkötellä Apollo-koiran kanssa.

Maija Hirvosen ohjaama dokumentti on yksi niistä ohjelmista, joiden ansiosta tieto ja ymmärrys autismikirjosta laajenevat. Samalla Neurotyypit on aiheensa näköinen tarjotessaan kauniin harmonisia virikkeitä aisteille: erilaisia muotoja, kiven kimallusta, röpelöistä ja sileää pintaa, sumeaa ja tarkennettua kuvaa. Taustalla kuuluu klassista musiikkia tai pikkulintujen lempeää laulelua.

Neurotyypit, maanantai 1.4. klo 18.15, TV1

Lue myös: Prisma: Autismin maailma -dokumentti paneutuu aiheeseen täydellä sydämellä

X