Teksti:
Seuran toimitus

HENKILÖ Viimeistään syksyn Putous ja sketsihahmokisan voitto nostivat Joonas Nordmanin koko kansan tietoisuuteen. Porilainen ammattiyhdistysaktiivi ja liitto-orava Salmen Pasi jyrsi tiensä kansan syvien rivien suosioon.

Vasta 28-vuotias Joonas Nordman on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta olla jo monessa mukana. Jo 14-vuotiaana hän näytteli Young Love -elokuvassa nuorta valokuvaajan alkua. Sen jälkeen alkoi stand up -koomikon ura, kauan ennen kuin laji oli noussut nykyiseen suosioonsa. Mielessä oli kuitenkin koko ajan oman luovuuden kanavoiminen laajemmille yleisöille.

”Myönnän, että kun lähdin tekemään stand uppia, niin oli sellaisia haaveita, että sitä kautta voisi päästä kirjoittamaan ja esiintymään televisiopuolelle”, Nordman kertoo.

Kirjoittaminen on esiintymisen rinnalla ollut koko ajan Nordmanille tärkeä osa viihteen tekemistä. Ennen syksyn näyttelijäpestiä Putouksessa hän toimi sarjan käsikirjoittajana edellisellä kaudella. Sitä ennen hän oli käsikirjoittanut esimerkiksi Siskonpetiä ja Yle Leaksia, jossa toimi aiemmin myös viikon uutisten kommentoijana. Ehtipä hän toimia myös toimittajana ja uutispäällikkönä iltapäivälehdessäkin.

Tänä keväänä Nordmanin työt jatkuvat monipuolisina. Hän palaa Yle Leaksin pääkäsikirjoittajaksi ja aloittaa Siskonpedin toisen kauden kuvaukset. Yellow Filmillä työskentelevä viihteen monitoimimies kokee olevansa unelma-ammatissaan.

”Nyt on mukava tasapaino sisällöntuottamisen eri osa-alueiden välillä. Työpäivät vaihtelevat vähän proggiksen mukaan. Syksy meni Putousta tehdessä studiolla. Yle Leaksin kirjoittaminen taas on enemmän siistiä sisähommaa, uutisten seuraamista ja aiheiden pohtimista. Kun Siskonpeti tulee mukaan kuvioihin, niin sitten taas juostaan välillä kuvauksissa.”

Roisimpi kuin Putous

Kesällä Nordman nähtiin myös Ylen aamu-tv:n Jälkiviisaissa tuuraamassa vakiojäseniä kesäloman aikana. Yhteiskunnalliset aiheet ja niihin kantaa ottaminen kiinnostavatkin Nordmania kovasti. Sketsihahmoonkin oli mukava saada jotain aitoa ja todellista, ikään kuin vakavampaa todellisuutta kevyen vastapainoksi.
Viihteen tekemiseen useasta kulmasta kurkistaneena tekijänä Nordman on pohtinut huumorin monia puolia. Alalta löytyy niin sanotusti aina hauskoja tyyppejä ja sitten on toista ääripäätä edustavia, yksinään läppärin kanssa työskenteleviä tyyppejä, jotka loistavat paperilla. Nordmanin mukaan on tärkeää tunnistaa tyylilaji, jossa liikutaan. Hyvä huumorintekijä kykenee ottamaan haltuun monenlaisia lajeja.
Putous on koko kansan viihdeohjelma, jossa teemat ja aiheet aukeavat mahdollisimman monelle. Toisaalta Yle Leaks edustaa melkein toista ääripäätä. Se ei pyrikään pureskelemaan aiheitaan valmiiksi, vaan edellyttää, että katsoja tuntee esimerkiksi ministerit ja viikon uutiset. Siskonpeti taas on Putoukseen verrattuna roisimpi, aikuisten aitoihin arkisiin ilmiöihin perustuvaa sketsiviihdettä, jonka huumori on absurdimpaa ja mustempaa.”
Putoukseen Nordman palaisi mielellään jatkossakin. Koko esiintyjäporukan vaihtumisen jälkeen ensimmäinen kausi oli tuntemattomaan sukeltamista.
”Vähän kuin jos on kerran hypännyt laskuvarjolla, niin sitä haluaa kokeilla uudestaan. Tuntematon aina vähän ahdistaa. Nyt kun Putouksen tekeminen olisi jo tuttua, niin olisi mukava tehdä lisää rennolla asenteella.”

Onnimanni Liukkonen

YleLeaks la 21.15 TV1

X