Teksti:
Seuran toimitus

Irlantilaisnäyttelijä Allen Leech näytti huolettomalta komeassa puvussaan Monte Carlon televisiofestivaaleilla kesäkuussa. Hänen sanansa olivat kuitenkin hyvin harkittuja, ainakin mitä tuli Downton Abbeyn kolmanteen kauteen. Leechin vieressä istunut Nigel Marchant, yksi sarjan tuottajista, vei ympärille kerääntyneiltä toimittajilta viimeisenkin toivon siitä, että näyttelijä lipsauttaisi vahingossa ennakkotietoa tulevista juonikuvioista.

”Olen edelleen mukana sarjassa. Ja sarja sijoittuu Downton Abbeyyn, joten luultavasti palaan sinne.” 

Siinä kaikki, mitä Leechiltä irtosi.

31-vuotias näyttelijä palkattiin sarjaan alkujaan yhdeksi kaudeksi näyttelemään Crawleyn aristokraattisuvun autonkuljettajaa Tom Bransonia, tulisieluista miestä, joka halveksuu brittiläistä yläluokkaa ja rakastaa kotimaataan Irlantia. Sinne hän myös kakkoskauden lopuksi lähti rakastettunsa, omapäisen Lady Sybilin kanssa.

Koko Irlanti-kuvio tuli sarjaan mukaan Leechin kautta.

”Kun hain rooliin, sarjan luoja Julian Fellowes oli kirjoittanut kuskin englantilaiseksi. Mutta hän ihastui ideaan, että Tom on irlantilainen. Aikakausi kun oli kiinnostava myös Irlannin historiassa.”

Kolmas kausi alkaa vuodesta 1920. Samana vuonna irlantilaisvangit nälkälakkoilivat brittivankiloissa ja työläiset niiden ulkopuolella. Talousvaikeudet yltävät myös Downton Abbeyn kartanoon saakka. 

Iso-Britanniassa kolmas kausi on jo hyvässä vauhdissa. Se alkaa häävalmisteluilla. Juhlimaan saapuu muun muassa Lady Coran amerikkalainen äiti, jota näyttelee sarjassa muutaman jakson ajan vieraileva Shirley MacLaine. MacLainen ja kreivitär Crawleya näyttelevän Maggie Smithin välillä kuullaan ensimmäisten jaksojen herkullisin dialogi.

Häihin ovat tulossa tietenkin myös perheen tytär Lady Sybil ja Tom Branson. Perheen entinen kuski pääsee – tai hänen tapaukseen joutuu – alakerrasta yläkertaan. 

Leechin osa sarjassa ei näytäkään olevan ainakaan pienenemässä. Sanomalehti Daily Mailissa puhuttiin Leechistä syyskuussa jopa Downton Abbeyn uutena tähtenä. 

Näyttelijän saama faniposti ei silti vielä vakuuta.

”Sain puolikkaat purppuranväriset rintaliivit… En tiedä, miksi en ole kokonaisten rintaliivien arvoinen.”

Kaisu Tervonen 

Downton Abbey alk. ti 6.11. klo 21.00 TV1 

X