Teksti:
Seuran toimitus

Sir Artur Conan Doylen 1880-luvulla luoma mestarisalapoliisi Sherlock Holmes on herätetty henkiin tv-sarjoissa ja elokuvissa yhä uudestaan ja uudestaan. Tuskin koskaan edinburghilaisen lääkärin ja kirjailijan hahmo on kuitenkaan ollut niin muodikas kuin viime vuosina. 

Eikä kyse ole mistään näköispainoksista, vaan riehakkaista uudelleentulkinnoista, joita kirjailija tuskin tunnistaisi omikseen.

Robert Downey Jr:n Sherlock -elokuvien tähti on viileän analyytikon sijasta riuska toimintahahmo. Benedict Cumberbatchin Uusi Sherlock -sarjassa näyttelemä salapoliisi puolestaan moderniin maailmaan tempaistu poikanen.

Nykyaikaan istutetaan myös Nelosella alkavan Holmes NYC -sarjan Holmes. Traispottingista tuttu Johnny Lee Miller palauttaa hahmoon yläluokkaista eleganssia, mutta se on vain meikkiä. Hienostelevasta puhetavasta huolimatta Millerin tatuointien peittämä Sherlock on klassikkohahmon punk-versio. 

Holmes NYC:ssä lontoolaisetsivä toipuu New Yorkissa huumevierotuksesta, ilmeisesti myös sydänsuruista. Holmesin rikas isä lähettää hulttiopoikansa paimentajaksi tohtori Joan Watsonin (Lucy Liu). Topakka ex-kirurgi on ryhtynyt hoivaamaan riippuvaisia menetettyään potilaan mahdollisen hoitovirheen takia.

Holmesin ja Watsonin dialogi kipinöi, mutta heidän välillensä virittyy myös orastava luottamus. Sitä testaillaan, kun Lontoosta tuttu poliisikapteeni (Aidan Quinn) alkaa käyttää Holmesia konsulttina vaikeissa murhajutuissa ja Watsonin on seurattava perässä.

Miller tekee Holmesistaan laskelmoidun rasittavan. Kopea käytös peittää kuitenkin alleen haavoittuvaisuutta, jopa surumielisyyttä. Juuri nämä ominaisuudet tekivät Jeremy Brettin Sherlock Holmesin seikkailut -sarjassa näyttelemästä Holmesista hahmon ikimuistoisimman tulkinnan. 

Pienellä avaamisella Millerin Holmesista voi vielä kypsyä rakastettavan ärsyttävä hahmo, mutta alkujaksoissa hän on liian neuroottinen kiinnostaakseen ihmisenä. Siksi huomio keskittyykin hahmon ylivertaisen havainnointi- ja päättelykyvyn ihasteluun.

Hahmon kypsymistä odotellessa Holmes NYC:n rikokset kaipaisivat kiinnostavampia motiiveja. Alussa mennään niin tavanomaisella petollisuudella, ettei katsojalle jää juuri oivallettavaa.

Matti Rämö

Sherlock NYC alk. ti  22.1. klo 21.00 Nelonen 

X