Teksti:
Seuran toimitus

URHEILU Italian Val di Fiemme isännöi hiihdon MM-kisoja nyt kolmatta kertaa. Edellisissä Val di Fiemmen kisoissa 2003 Suomi jäi maastohiihdossa skandaalimaisesti kokonaan ilman mitalia, ensimmäisen kerran sitten 1931 Oberhofin MM-kilpailujen. Naiset tosin hiihtivät hopealle viestissä, mutta tulos hylättiin Kaisa Variksen doping-käryn takia. 1991 saaliina Val di Fiemmestä oli Marja-Liisa Kirvesniemen hopea 5 km:llä ja miesten viestikvartetin pronssi.

MM-kulta on siis toistaiseksi jäänyt suomalaishiihtäjiltä haaveeksi ”Liekkilaaksossa”. Sanooko kolmas kerta toden?

”Mitalit ovat ihan yhtä tiukassa kuin ennenkin, ja kultaan vaaditaan nappisuoritus”, Ylen hiihtoasiantuntija Pirjo Muranen muistuttaa.

Alkukauden esitysten perusteella menestystä voi perustellusti odottaa lähinnä naishiihtäjiltä. Viestijoukkueeseen on kovista menijöistä jopa ylitarjontaa.

”Suomi taistelee naisten viestissä taas mitaleista, jopa voitosta”, uskoo Muranen, joka itse oli vielä Oslon MM-kisoissa 2011 hiihtämässä viestipronssia.

MM-kisat alkavat torstaina hektisellä sprinttihiihdolla, Murasen paraatimatkalla. Hän voitti lajin ensimmäisen maailmanmestaruuden Lahdessa 2001 ja sijoittui kolmanneksi Liberecissa 2009.

Naisten sprintin suuri suosikki on Norjan supernainen Marit Björgen, joka juhli mestaruutta Val di Fiemmessä jo 2003. Muranen kuitenkin uskoo, että Mona-Lisa Malvalehto ja Anne Kyllönen pistävät Björgenin tiukoille. Suomalaiskaksikko väläytti kuntoaan viimeksi helmikuun alussa voittamalla parisprintin maailmancup-kisan Sotshissa.

”Sprintti hiihdetään perinteisellä tyylillä, ja sehän sopii Mona-Lisalle ja Annelle erityisen hyvin. Mitalikandidaatteja on tosin muitakin, lähtien Puolan Justyna Kowalczykistä.”

Miesten sprintissä Muranen seuraa jännityksellä, miten hyvin Matias Strandvall ja Anssi Pentsinen pysyvät Sveitsin Dario Colognan ja kumppaneiden kyydissä.

Kuinka paljon hiihtäjälle sitten merkitsee onnistuminen kisojen avausmatkalla? Pirjo Muranen tietää kokemuksesta, että paljon.

”Kyllähän siinä itsevarmuus joutuu koetukselle, jos heti alkajaisiksi epäonnistuu. Itselläni meni Oslon MM-sprintti ihan penkin alle, ja kovalla tahdolla ja hammasta purren hommaa sitten jatkettiin. Epäonnistumisen hetkellä urheilija on loppujen lopuksi aina yksin omien ajatustensa kanssa.”

Pirjo Muranen jätti itse kilpaladut kaksi vuotta sitten. Hän toimii Ylen kommentaattorina nyt toista talvea – ja viihtyy mainiosti.

”Tätä hommaa jännittää ihan eri tavalla kuin jos olisi itse numerolappu rinnassa”, Muranen sanoo.

Hän ei ole suinkaan jättänyt hiihtämistä, takana on tänä talvena ”muutama sata kilometriä”. Pirjo aikoo myös testata Val di Fiemmen kisaladut. Miten olisi paluun laita?

”No, ainakaan toistaiseksi ei tullut niin suurta hinkua takaisin, mutta eihän sitä koskaan saa sanoa ei koskaan”, hän naurahtaa arvoituksellisesti.

Tuomo Kiisseli

Hiihdon MM alk. to 21.2. klo 11.30 TV2

 

X