Teksti:
Seuran toimitus

SARJA FBI-agentin rooli tv-sarjassa Blacklist on kanadalaisen Diego Klattenhoffin näyttelijänuran toinen täysosuma.

Nouseva tähti poseeraa valokuvaajarivistön edessä Grimaldi Forumin konferenssikeskuksen punaisella matolla Monte Carlossa. Harmaa puku istuu kuin hansikas, ja ryhdikäs asento käsi lanteella on tuttu tv:stä. Juuri noin seisoo FBI-agentti Donald Ressler, mutta ei hymyile yhtä leveästi.

Salamavalot räiskyvät ja fanit viuhtovat nimikirjoitusvihkoja aidan takaa. ”Diego, katso tänne!”

Monte Carlon vuotuinen tv-festivaali vilisee julkkiksia. Näyttelijä Diego Klattenhoff, 34, tietää olevansa onnenpoika pyöriessään armanissaan eurooppalaisten vip-vieraana.

Hän kertoo mielellään, miten pääsi toiveammattiinsa, klassisesti tarjoilijasta näyttelijäksi, kymmenien ja kymmenien koekuvausten, pettymysten ja workshoppien kautta.

Hän urakoi pitkään tv-sarjojen ja elokuvien sivuosissa, kunnes kohdalle osui jättipotti, Mike Faberin rooli laatusarjassa Isänmaan puolesta.

”Näyttelijäntyö ei ole sellaista, että tyyppi käy koulun ja saa todistuksen siitä, että osaa hommansa. Tarvitaan oikeanlaisia opettajia”, Diego Klattenhoff sanoo.

Hänen polulleen osui sellaisia.

”Olen todella, todella onnekas, että pääsin eteenpäin. Hyvä ystäväni auttoi minua alkuun urallani. Hän opasti minua oikeaan suuntaan.”

Upea ulkomuotokaan ei haitannut, eikä seikkailunhalu.

”Pitää olla tietynlainen mielenlaatu, että hyppää kiertävän sirkuksen matkaan ja on valmis lapioimaan paljon kuraa unelmansa takia. Monet eivät ymmärrä, että se on todellakin kovaa työtä eikä leikkiä.”

Klattenhoff on charmikkaampi ja huumorintajuisempi kuin roolihahmonsa Donald Ressler Blacklistissä. Häneltä livahtaa vähän väliä kirosana eikä hän harrasta koppavia tähden elkeitä. Hän on näyttelijäksi jopa hitusen nöyrä.

”Olen kiitollinen siitä, että tiedän, mistä olen lähtöisin. Muistan aina, miten olen päätynyt tähän hetkeen.”

Menolippu Torontoon

Diego Klattenhoff on lähtöisin Nova Scotian perukoilta, French Riveristä Kanadasta.

”Siellä ei ole mitään luksusta, mistä minä olen kotoisin. Siellä mennään töihin meijeriin.”

Lapsena Diego uneksi baseball-ammattilaisen urasta. 19-vuotiaana hän osti menolipun Torontoon. Rahaa oli surkean vähän mutta haaveita sitäkin enemmän.

”Minulla ei ollut mitään varasuunnitelmaa, ei mitään, mihin palata. Työskentelin baarimikkona ja opiskelin näyttelemistä.”

Kilpailu rooleista on veristä. Nuorelle näyttelijälle oli lottovoitto saada pesti palkittuun ja arvostettuun draamasarjaan. Isänmaan puolesta -kiinnityksen jälkeen koekuvauksia saattoi jo vähän valita niiden laadun mukaan.

”Oli onni päästä heti perään vielä Blacklistiin. En olisi ikinä kuvitellut, että päädyn peräjälkeen näin hyviin tuotantoihin.”

Blacklistiinkin Klattenhofia veti nimenomaan taitava käsikirjoitus.

”Haluan olla osa hyvää tarinaa, joka imaisee katsojat mukaansa. Usein tarjolla on sellaista soopaa, joka ei sitten koskaan päädykään katsojille asti tai lopahtaa alkuunsa.”

Drinkillä ruhtinaan kanssa

Tv-sarjojen kovanaamat pelkäävät tosielämässä käsikirjoittajia. Kun uusi plari saadaan kouraan, se selataan sydän pamppaillen läpi. Menenkö koomaan? Ammutaanko minut? Se tietää yleensä potkuja. Toisaalta kuolleistakin herätään, tai voihan kaikki olla vain unta.

”En rehellisesti sanottuna tiedä yhtään, mitä Resslerille tapahtuu jatkossa”, Klattenhoff tunnustaa New Yorkissa kuvattavan Blacklistin kakkoskaudesta.

”Saa nähdä. Käsikirjoittajat piileskelevät Los Angelesissa eivätkä kerro meille mitään etukäteen.”

Nova Scotian rannoilta on ollut pitkä matka kilistelemään Monacon kruunupäiden kanssa. Klattenhoff käy Euroopan-reissullaan drinkillä ruhtinas Albertin ja ruhtinatar Charlenen palatsissa.

Twitterissä mies intoilee kuitenkin enemmän siitä, että tapasi Monacossa Sopranos-tähti Steven Van Zandtin. Näyttelijäkollega palkittiin Monte Carlossa Kultaisella nymfillä roolistaan norjalaisen Lilyhammer-sarjan Frank Taglianona. Diego Klattenhoff virnistää selfiessään Springsteen-kitaristin kyljessä ja twiittaa tapaamisesta: ”Ei huono”.

Kotiseudullaan Kanadassa Klattenhoff käy nykyään vain kerran, pari vuodessa. Mieluiten kesäkuussa, hummeriaikaan. l

FBI-agentin rooli tv-sarjassa Blacklist on kanadalaisen Diego Klattenhoffin näyttelijänuran toinen täysosuma

Kirsti Salokangas

X