Teksti:
Seuran toimitus

TOSI-TV-SARJA ALKAA Kesäsarja Riemuloma Kanarialla etenee kuin laiskanpulskea suomalaisturisti rantakadulla. Sarja seuraa pikkujulkkisten, kovaäänisten turistien ja kohteessa marinoituneiden rantaleijonien päämäärätöntä olemista.

”Mä astun aurinkoon / mua naiset piirittää”, Kanarialla osan vuodesta asuva Frederik laulaa totuudenmukaisesti tunnuslaulussa Gran Canaria.

Viihdyttäjäveteraani tuo hitusen eloa alkujaksoihin. Frederik turinoi julkkiksista, esimerkiksi Kimi Räikkösen kännireissuista, ja antaa kilttejä neuvoja naisten vokottelussa.

Sarjan ohjaaja Kim Finn tunnetaan hämmentävästä kännykkäpelidokumentista Riot on!, mutta yllätykset jäävät nyt vähiin, kun Finn kuluttaa ruutuaikaa halpojen show-esitysten kuvaamiseen. Ylipirteä sarja on jatkoa Finnin Karavaanarit-sarjalle, jonka päähahmoja nähdään myös tässä sarjassa aurinkolomalla.

MTV3 esittää sarjaa maanantaista keskiviikkoon Salattujen elämien suositulla ohjelmapaikalla, ja pyörittää lisäksi sen uusintoja torstaisin ja sunnuntaisin.

Kun päästään heinäkuun puoliväliin, jaksoon numero 13, löntystelevä lomailu saa annoksen adrenaliinia.

Jaksossa turkulaistoimittaja Wali Hashi saapuu poikineen maahan, ihmettelee provosoivaan tyyliinsä länsimaalaisia tapoja ja kertoo kokemuksiaan somalialaistaustaisena maahanmuuttajana.

Hashi kertoo, miten hän nuorena tanssi Se mustamies -kappaletta diskossa, koska ei ymmärtänyt sen sanoja. Sattumalta Hashi on astumassa löylyttelemään Jari ”Drome” Karjalaisen osaomistamaan saunaan.

Karjalainen on yksi Hausmyllyn perustajia, kappaleen laulaja ja lomasarjan möreä-ääninen kertoja. Samassa jaksossa Karjalainen kertoo surullisenkuuluisan biisin olleen ”ylistyslaulu tummahipiäisille henkilöille”.

Hashi joutuu espanjalaisen saunanomistajan Berryn kanssa riitoihin siitä, millä nimellä tummaihoisia saa kutsua.

”Jos minä sanon, että sä oot neekeri, sä oot neekeri”, suomea murtaen puhuva saunanpitäjä tiuskii.

Kiistely selvästi herättää ohjaaja Finnin. Hän leikkaa perään Niklas Saarelan musiikkivideon Suomalainen rakkaus, jossa suomalaisten tunteita kehutaan muunmaalaisia vahvemmiksi.

Väittely jättää portit auki kesäkeskustelulle piilorasismista ja soveliaasta kielenkäytöstä.

Tero Kartastenpää

Riemuloma Kanarialla alk. 17.6. ma–ke klo 19.30 MTV3

X