Teksti:
Seuran toimitus

Dokumentti Mikrobiologi Sandra Steingraberin äidin rintasyöpä on uusiutunut useasti. Myös serkku ja sisko ovat sairastuneet eri syöpälajeihin – samoin Steingraber, adoptiotytär. Hän ei välttämättä sairastunut geeniperimän, vaan ympäristömyrkkyjen takia, joita kotiseudulla Illinois’n osavaltiossa riittää.

Dokumentissa Kemikaalit syövän syynä (Living Downstream, USA 2010) Steingraber ja ohjaaja Chanda Chevannes kertovat, että piirikunnan joka toisessa kodissa asuu syöpäpotilas. Alueella on ollut vuosikymmenten ajan paljon kemikaaliteollisuutta ja pelloilla todella runsaasti kasvimyrkkyjä.

”Biologian alan tutkimukset todistavat, että kun syövän aiheuttajia on juomavedessä, pelloilla ja ilmassa, joku sairastuu varmasti”, Steingraber sanoo.

Välillä hypätään Kaliforniaan, jossa kohdataan naaraaksi muuttunut urossammakko. Syyllinen vaikuttaa olevan USA:ssa tiuhaan käytetty tuholaismyrkky atrasiini. Sitten hypätään vuoteen 1962, jolloin Rachel Carsonin menestyskirja Äänetön kevät (suom. 1970) toi ympäristömyrkyt julkiseen keskusteluun. Yksilötasolta yleisamerikkalaiseksi laajeneva dokumentti pysyy kasassa päähenkilönsä kiistattoman asiantuntemuksen ansiosta.

Kemikaaliaihetta käsittelevät myös Ava-kanavan Kemikaalivauva tänä iltana ja torstaina Femmalla nähtävä Kemikaalikuorma (Underkastelsen, Ruotsi 2010), joka käväisi viime kuussa teatterilevityksessä Tampereella nimellä Alistuminen.Siinä ohjaaja Stefan Jarl tutkituttaa verensä, josta laboratorio löytää yli kaksisataa eri myrkkyjäämää. Kemikaalikokonaisuus käynnistyi viikko sitten Suomen tilannetta käsitelleellä Kemikaalikekkereillä.

Minna Kontkanen

Kemikaalit syövän syynä alk. ti 13.3. klo 20.00 Yle Fem

X