Teksti:
Seuran toimitus

DOKUMENTTI Puolustusasianajaja Geir Lippestad sanoo olleensa ukkosenjohdatin Anders Behring Breivikille. Se oli hirveä tehtävä, joka norjalaislakimiehen oli hoidettava oikeusvaltion puolesta.

Femin norjalainen dokumentti seuraa Lippestadin valmistautumista oikeuteen ja toimintaa oikeuspäivinä vuosi sitten. Hän saa paljon aikaa kertoa, miten vaikea tehtävä massamurhaajan puolustaminen oli. Kamerat ovat päässeet Lippestadin yrityksen tiloihin, neuvotteluihin ja jopa hänen veneelleen.

Lippestad puhuu dokumentissa harvinaisen avoimesti ajatuksistaan ja suunnitelmistaan käsitellä juttua. Avoimuudella hän varmisti, että ura voi jatkua, eikä hän leimaannu paholaisen asianajajaksi.

Harkitsevan oloinen mies syventyi huolella Breivikin ajatuksiin, koska teon vakavuus vaati tarkkaa tutkimusta asiakkaan mielentilasta. Olennaisin kysymys kuului: oliko Breivik syyntakeinen teon aikaan. Puolustuksen täytyi uskotella oikeudelle, ettei muukalaisvastaisuus tee ihmisestä mielisairasta. 

Oikeusistunto oli eräänlainen näytelmä, jossa pienetkin eleet saivat symbolisen merkityksen. Lippestad esimerkiksi jätti kättelemättä viereensä salissa saapunutta virnuilevaa tappajaa. Hän loi selkeää etäisyyttä Breivikiin.

On silti vaikea katsella, miten arkipäiväisesti hän jutustelee, kun on juuri tullut tapaamasta Breivikiä. Katsojana hiukan järkyttyy, miten voi naureskella pääsiäislomista ja kahvinjuonnista itse pahuuden nähtyään.

Breivik ei saa hienotunteisessa dokumentissa puheenvuoroa.

Tero Kartastenpää 

Anders Breivikin puolustusasianajaja to 25.7. klo 21.00 Fem

X