Teksti:
Seuran toimitus

Monte Carlon tv-festivaalien tunnetuimpia kasvoja ovat näyttelijät – viime vuonna muun muassa Eva Longoria ja Ted Danson. Tuottajapuolen nimet eivät kuitenkaan ole sen köykäisempiä. Kesäkuussa paikalla oli myös ikäistään nuoremmalta näyttävä Howard Gordon, 51, jonka tv-sarja Isänmaan puolesta (Homeland) pokkasi viime vuonna sekä parhaan draamasarjan Golden Globen että Emmyn. Sunnuntaina sillä on mahdollisuus napata jo toinen saman kategorian Golden Globe. 

Isänmaan puolesta -sarjaa ennen Gordon tuotti toista suurta hittiä, toimintasarjaa 24. Se sai aikanaan kritiikkiä terrorismia vastaan taistelevan päähahmon, agentti Jack Bauerin kovista otteista. 

”Quantanamo Bayn ja Abu Ghraibin myötä 24:sta tuli aikansa uhri ja poliittinen ukkosenjohdatin. Yhtäkkiä Jack Bauer oli jotain kamalaa, silkkaa propagandaa. Toisaalta olen tyytyväinen, kunhan ihmiset vain puhuvat sarjasta.”

Isänmaan puolesta -sarjan maailma on 24:ää vivahteikkaampi ja ristiriitaisempi. Gordon on tuottanut sen yhdessä pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa Alex Gansan (X-Files, Numb3rs, Entourage) kanssa. Israelilaistarinaan pohjautuvassa jännityssarjassa vastakkain ovat al-Qaidan vankina vuosia ollut amerikkalaissotilas Nicholas Brody (Damian Lewis) sekä hänen vilpittömyyttään epäilevä CIA-agentti Carrie Mathison (Claire Danes). Brody on vankeusvuosiensa aikana kääntynyt muslimiksi, kun taas Carrie on vedetty pois kenttätyöstä Irakissa. Molemmat ovat Jack Baueria monimutkaisempia hahmoja. 

”Halusimme kysyä hankalia kysymyksiä, provosoida sekä asettaa katsojan vastakkain omien ennakkoluulojensa kanssa. Kun selviää, että Brody on kääntynyt muslimiksi, tarkoittaako se automaattisesti, että hän on myös terroristi?”

Gordon kertoo tiimin alkuun pelänneen, että katsojat olisivat jo kyllästyneet sarjoihin, joiden teemana oli terrorismi. Pelko osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä Isänmaan puolesta keräsi massiivisen joukon katsojia. Yksi heistä oli presidentti Barack Obama, joka on kertonut sarjan olevan yksi tv-suosikeistaan. 

”Moni ihminen Washingtonissa tuntuu pitävän sarjasta. Osa heistä alkoi tietysti katsoa sitä, koska pomokin teki niin. Sisäpiiriläisten mukaan Isänmaan puolesta on myös ihmeen realistinen. Se tavoittaa agenttien maailman emotionaalisen monimutkaisuuden.”

Hahmojen kompleksisuus ja ristiriitaiset tunteet olivat Gordonille ja Gansanille mielekäs haaste. Kirjoittajat eivät kuitenkaan lähestyneet teemaa tutkimustyön kautta.

”Emme perehtyneet oikeisiin tapauksiin, koska huomasimme pian, että talibanien puolella taistelleet amerikkalaiset ovat päästään sekaisin. Emme halunneet luoda hullua hahmoa, vaan haasteenamme oli saada katsoja ymmärtämään Brodya ja hänen motiivejaan. Onneksi tv-sarja antaa sen kertomiseen enemmän aikaa kuin elokuva.”

CIA-agentti Carrie on jatkuvasti vaikeuksissa auktoriteettien kanssa. Hän syö lääkkeitä kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, jonka hän salaa ympäristöltään.

”Hänen kohdallaan halusimme luoda sankarin, joka olisi viallinen, ylempiensäkin epäilemä. Hahmoon ikään kuin lisättiin kerros kerrokselta tuskaa.”

Näyttelijä Claire Danes oli Gordonin ja Gansan mielessä Carrien rooliin heti alusta alkaen. He olivat erityisen vaikuttuneita Danesin suorituksesta Suomessakin viime heinäkuussa esitetyssä tv-elokuvassa Temple Grandin, jonka nimiroolista näyttelijä sai Emmyn ja Golden Globen vuonna 2011. Viime vuonna Danes nappasi samat pystit Carrien roolista. 

”Me jopa kutsuimme Carrien hahmoa alkuun Claireksi. Vaihdoimme hahmon nimen toiseen vasta siinä vaihessa, kun tuli aika lähettää käsikirjoitus Clairelle.”

Brodyn roolitus oli vaikeampaa. Gordonin mukaan osa kirjoittajista halusi rooliin supersankarin oloisen atleetin, osa rikkinäisen miehen. Englantilainen Damian Lewis oli ikään kuin välimuoto, vähän molempia. 

Brody on sarjan monisyisin hahmo: rakastava perheenisä ja mahdollinen terroristi, petetty aviomies ja salamuslimi. Howard Gordon kertoo tienneensä, että hahmo tulisi ärsyttämään joitain ihmisiä.

”Mutta jos et ärsytä ketään, et ole tehnyt töitäsi kunnolla.”

Isänmaan puolesta sunnuntaisin klo 22.35 MTV3

X