Teksti:
Seuran toimitus

TERVEYSOHJELMA Viime syksynä uudistuneessa Akuutissa nähdään kerran kuussa yhteen aiheeseen keskittyvä teemajakso. Tammikuun aiheena ovat aivoverenkierron häiriöt. Akuutin tuottaja Karin Mariola kertoo, että väestön ikääntyminen on yksi syy häiriöiden lisääntymiseen.

”Aivoverenkiertohäiriöt ovat yhteydessä sydän- ja verenkiertotauteihin. Sepelvaltimotauti on Suomessa yleinen. Meillä on tämmöinen raskas rasite, joka osaltaan on vaikuttanut aivoverenkiertohäiriöiden yleisyyteen.”

Vuosittain lähes 25 000 suomalaisen aivojen verenkierto häiriintyy. Syynä voi olla aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai ohimenevä aivoverenkiertohäiriö. Joka toiselle jää kohtauksesta pysyvä haitta. Mariola kertoo, että nopea reagointi on tärkeää.

”Aivoverenkiertohäiriöistä selviämisessä on tärkeää, että ihmiset tietävät mistä on kysymys. Kun oireet tulevat, on kysymys ihan tunneista. Nopea reagointi voi pelastaa invaliditeetilta, vammautumiselta ja jatkuvilta puhehäiriöiltä.”

Akuuttia on tehty jo 19 vuotta. Sen toimitus sijaitsee Oulussa. Mariola kertoo, että se taitaa olla ainoa säännöllisesti esitettävä valtakunnallinen viikoittaisohjelma, jota tehdään Helsingin ja Tampereen suurten Yle-keskusten ulkopuolella Terveysohjelman roolin Mariola näkee tärkeänä.

”Tutkimuksissa ihmiset sanovat, että terveys on tärkein asia elämässä. Siksi on merkittävää tarjota terveystietoa mahdollisimman vapaasti, ilman kaupallisia intressejä. Verovaroilla kustannettavan julkisen palvelun tehtävä on tarjota tällaista ohjelmaa, jossa mainoskatkot tai tuotesijoittelu eivät vaikuta viestin välittymiseen.”

Kevään seuraavissa teemalähetyksissä aiheina ovat stressi (27.2.) ja sydän (27.3.).

Onnimanni Liukkonen

Akuutti ke klo 19.55 TV1

 

X