Teksti:
Seuran toimitus

DRAAMA ”Olin kahden vaiheilla, tehdäkö komedia vai kertoako traaginen tarina. Epäröintini tuloksena elokuvasta tuli sellainen kuin se on”, Jean Renoir (1894–1979) on kuvaillut Pelin sääntöjä.

Epäröinti tuntuu oleelliselta syyltä sille, että ranskalaisen päätyönä pidetty ohjaus nousee yhä uudestaan maailman parhaiden elokuvien listalle. Traagisuuden korostaminen kannustaisi ottamaan lapsekkaan ihmissuhderuletin liian tosissaan. Selkeä komediallisuus olisi voinut peittää elokuvan kriittisyyttä.

Tekemällä pienestä suurta ja ohittamalla vakavia asioita olankohtauksella Renoir luo päältä näennäisen kepeän, mutta ytimeltään armottoman porvariston luokkakuvan. Elokuvan voima ei jäänyt huomaamatta ranskalaissensoreilta: se kiellettiin tuoreeltaan kahdeksikymmeneksi vuodeksi ”moraalia rapistuttavana”.

Elokuva on herraskaisen metsästysviikonlopun kuvaus. Markiisi Robert de La Chesnaye (Marcel Dalio) matkaa maalaiskartanoonsa itävaltalaisen vaimonsa Christinen (Nora Grégor), rakastajattarensa Geneviéven (Mila Parély) ja Christineen rakastuneen lentäjäsankarin Andrén (Roland Toutain) kanssa. Kokoonpanoa täydentää sekalainen porvarisseurue ja omien kolmiodraamojensa repimä palveluskunta.

Renoirin porvaristo suhtautuu ihmissuhdepelien hallitsemaan elämäänsä kuin näytelmään, jossa kuolemakin on vain yllättävä käänne. Siksi hilpeys muuttuu hiljalleen vieraantumisen symboliksi.

Matti Rämö

(La Règle du jeu, Ranska 1939) 101 min. O: Jean Renoir. P: Marcel Dalio, Nora Grégor, Roland Toutain, Jean Renoir.

Pelin säännöt pe 14.12. klo 19.15 Teema   *****

X