Teksti:
Seuran toimitus

Kolmeosaisessa ranskalaisdokumentissa rakkaus esitetään vain evoluution kikkana ihmislajin jatkumiseksi.

Dokumentin nimi Rakkauden mysteeri (Les secrets de Cupidon, 2009) vaikuttaa ironiselta. Tv-ruudussa puhuvat asiantuntijat eivät nimittäin löydä ihmisen tunnetiloista mitään mysteeriä. Historian ja evoluutioteorioiden pohjalta he tietävät, että kumppanin valinta perustuu puhtaasti lisääntymissyihin. Siihen, onko miehellä vaurautta turvata jälkikasvun elämä tai onko nainen tarpeeksi sileäihoinen ja kiinteälihainen tuottamaan terveitä jälkeläisiä.

Jos dokumentin asiantuntijat tuntuvat olevan aikaansa jäljessä – osa heistä on historioitsijoita, joiden kohdalla se sallittakoon – niin jäljessä on kerrontaan ympätty fiktiokin. Rakkauden toimintaa valotetaan nimittäin nuoren naisen tarinan kautta. Juliette on rakastunut häntä vanhempaan ja varakkaaseen Bastieniin, joka esittelee naiselle hulppean yhteisen kodin ja antaa tälle sormuksen.

Niin Julietten tarinan kuin haastateltavien lausuntojenkin kohdalla saadaan pieni käänne vasta dokumentin ensimmäisen osan loppupuolella.

Silloin puheeksi otetaan sattuman vaikutus. Julietten elämään törmää alakerran uusi naapuri John.

On harhaanjohtavaa esitellä Rakkauden mysteeri poikkitieteellisenä dokumenttina, kun kaikki asiantuntijat jakavat saman evoluutiopohjaisen ja vanhakantaisen näkemyksen tai eivät ainakaan haasta sitä. Homoseksuaalisuus tai vaikka itse valittu lapsettomuus eivät mahdu tähän kapeaan näkemykseen.

Edes dokumentin selitykset rakastuneiden kropassa tapahtuvista reaktioista eivät vakuuta. Lausahdukset kuten ”rakastuneilla on usein nihkeät kädet” hyppäävät yli monta syy- ja seuraussuhdetta.

Kaisu Tervonen

Rakkauden mysteeri to 9.8. klo 21.00 Teema

X