Teksti:
Seuran toimitus

UUSI SARJA Wikipedia määrittelee Stigin suomalaiseksi hip hop-, R&B- ja kantri-muusikoksi, jonka laulut käsittelevät pääasiassa vastakkaista sukupuolta ja juhlimista. Stigiä itseään määritelmä naurattaa, mutta samalla hän myöntää, että on siinä ainakin osa totuutta. Musiikkityyleissä ja aiheissa on tosin lähdetty jo uusille vesille.

Musiikkia Stig, tai siis Pasi Siitonen, on tehnyt nuoresta asti, mutta laulajan urasta hän ei koskaan haaveillut.

”Aloitin pianolla ja sen jälkeen olen soittanut kaikkia soittimia rummuista kitaraan. Halusin aina tehdä musiikkia ja lopulta, kun en keksinyt ketään laulajaa tietokoneella säveltämilleni biiseille, lauloin itse.”

Samalla tavalla pakon edessä hänestä tuli myös sanoittaja, kun ketään muuta lyyrikkoa ei löytynyt. Olarilaiset räppärit Edu Kehäkettunen ja Koponen sekä Kemijärveltä kotoisin oleva Davo olivat esikuvia, jotka olivat jo 2000-luvun alussa näyttäneet, että suomiräppiä sai tehdä pilke silmäkulmassa.

Stigin ura lähti liikkeelle vähän vahingossa, kun omat Stig Dogg -nimellä tehdyt Gangsta rapia parodioivavat kappaleet saivat yllättävää suosiota.

Uusi elektronisempi tyyli

Suuren yleisön tietoisuuteen Stig tuli viimeistään ensimmäisestä UMK:sta (Uuden Musiikin Kilpailu), jossa valittiin Suomen edustaja vuoden 2012 euroviisuihin. Edustustehtävät vei Pernilla Karlsson, mutta kansanomaisemmaksi muuttunut Stig-soundi jäi soimaan suomalaiseen alitajuntaan. Medianäkyvyyttä on riittänyt esimerkiksi viime kevään Tähdet, tähdet -ohjelmassa. Nyt on aika ottaa uusi suunta.

Pari viikkoa sitten julkaistiin single Roy Orbison. Maaliskuussa on tulossa levy. Jo sinkkulohkaisusta kuulee, että ”luomu-Stig” on historiaa.

”Uusi tyyli lähti itämään jo Viheltelen-biisistä, joka oli aluksi elektronisempi klubikappale. Heräsi ajatus, että haluan tehdä seuraavan levyn vapaammin, enkä halua karttaa elektronisia soundeja.”

Roy Orbisonin idea tuli ihan päähänpistona kotona imuroidessa.

”Päässä alkoi soida sävel. Aluksi mietin, että bailataan kuin Roy Orbison, mutta sitten ajattelin että Roy Orbison ajoi koko yön.”

Niinpä Stigin biisissä lauletaan ”Mä ajan koko yön, niin kuin Roy Orbison”, samoin kuin alun perin Orbisonille tehdyssä  I Drove All Night, jonka Cindi Lauper nosti hitiksi. Stigmäisen hentoa laulua säestävät kasarihenkiset syntikat.

Rakkautta jakamassa

Stigin tähtikuvassa on jotain poikkeuksellista magiikkaa. Hän on hieman kömpelönoloinen, lähes kaksimetrinen mies, jonka ikuiset movember-viikset ja jatkuvasti päässä oleva lippis viestivät ironiasta. Samaan aikaan hän kuitenkin vaikuttaa äärimmäisen sympaattiselta ja aidolta ihmiseltä. Juuri tästä ristiriidasta syntyy jotain erityistä. Stigin sanoitukset voivat olla kuinka ronskeja vaan, mutta ne eivät silti tunnu loukkaavan ketään.

Myös SuomiLOVENMarja Hintikkaan Stigin omaperäisyys on tehnyt vaikutuksen.

”Minusta koko Stigin artistius ja se hahmo on jotakin ihan poikkeuksellista tässä maassa. Hänessä on elämänriemua ja voimaa. Hän teki ohjelmassa superhauskan ystävyysteemaisen flashmob-tempauksen, johon ulkopuolisetkin lähtivät mukaan.”

Kenelle Stig itse haluaisi lahjoittaa biisin? Vastaus on stigmäisen vilpitön ja aseista riisuva.

”Avovaimolleni, joka sai juuri ikäviä uutisia työrintamalta. Hänelle haluaisin piristykseksi lahjoittaa nuoruuden suosikkibändiltään Egotripiltä Se on tosi jees -biisin. Absurdi valinta, joka toisi tilanteeseen kaivattua komiikkaa.”
 

SuomiLOVE la klo 19.10 TV2

Onnimanni Liukkonen

X