Teksti:
Seuran toimitus

SARJA Toisenlaiset äidit -sarjan juontaja Piritta Hagman, 35, joutui hiljattain pysäyttämään auton tiensivuun, kun takapenkeillä istuvat lapset Lukas, 7, Lila 5, ja Eliana, 2, olivat tukkanuottasilla. Meno tasoittui maitopullolla ja istumapaikkojen uudelleen järjestelyllä.

”Onneksi tilanne rauhoittui, mutta suunniteltu uintireissumme sai siltä päivältä jäädä”, Piritta muistelee.

Piritta kuvailee itseään rennoksi äidiksi. Hän uskoo, että maalaisjärjellä pärjää pitkälle. Pirittan ja jääkiekkoilija Niklas Hagmanin, 34, kolmilapsisessa perheessä on kuluneen vuoden aikana koettu toden teolla, miltä uhmaikä tuntuu.

”Erittäin uhmaikäisen Elianan lisäksi Lukaksen uhmaikä tuli oikeastaan vasta nyt kevään lopussa. Olen lukenut tueksi jonkin verran aiheeseen liittyviä juttuja ja kirjoja ja saanut ystäviltäni vertaistukea”, Piritta sanoo.

”Totta kai uhmaikä on ihan normaalia, mutta joskus on vain hyvä saada vähän vahvistusta omille ajatuksille ja uusia i­deoita.”

Hyvä paha netti

Äitiyteen liittyviä ohjelmia on tullut viime aikoina aika paljon televisiosta. Yksi syy ohjelmien suosiolle voisi Pirittan mukaan olla se, että nykyajan äidit haluavat kuulla erilaisista tavoista kasvattaa lapsia.

Suurin mutta ei ehkä kaikista helläkätisin tukiverkosto löytyy tietysti netistä. Se ei kuitenkaan saisi olla ainoa vaihtoehto.

”Nettiä selaamalla pahoittaa yhtä helposti mielensä kuin löytää sieltä jotain hyödyllistä. Jollain on aina netissä huono päivä ja joku toinen taas tuomitsee kaiken.”

Pirittan mielestä Suomessa on oikeastaan yksi vahva linjaus siitä, miten lapsia pitäisi kasvattaa. 

”Täällä on liian vahvasti olettamus, että kaikki pitäisi tehdä pitkin sitä samaa rataa. Perunalla kuuluu aloittaa kiinteät ruoat ja on tietty ikäraja, johon asti on hyvä imettää”, Piritta luettelee.

”On ehkä ihan hyvä muistaa, että tuskin ne lapset esimerkiksi tuolla Intiassakaan aloittavat kiinteän ruoan syömistä perunalla. Sitä ilmankin voi pärjätä. Meillä aloitettiin avokadolla.”

Tärkeintä on rakkaus

Toisenlaiset äidit -ohjelmassa nähdään nimensä mukaan toisenlaisia äitejä ja perhekokonaisuuksia. Tarinat luovat luottamusta siihen, että eri tavoin voi elää ja lopputulos voi silti olla hyvä.

Omakohtaisia kokemuksiakin Pirittalta löytyy. Hänen siskostaan tuli teiniäiti 18-vuotiaana ja Pirittan oma perhe eli vuosia kuin karavaanarit konsanaan Niklaksen jääkiekkouran vuoksi. Nyt perhe on asettunut Pirittan kotiseutumaisemiin Poriin.

”Yhteiskuntaan hyvin sopeutuvan yksilön voi kasvattaa monella eri tavalla. Kaikille äideille on kuitenkin yhteistä rakkaus lapseen ja halu tehdä asiat lapselle kaikkein parhaimmalla tavalla. Kukaan terve aikuinen ei halua pahaa lapselleen.”

Ohjelmaa tehdessä Piritta on saanut muistutuksen siitä, että jokaisella on omanlaisensa tausta ja kokemukset takanaan, jotka muokkaavat tulevaisuutta ja valintoja. Kaikkea ei voi ymmärtää ilman toisen menneisyyden tuntemista.

”Haasteet kuuluvat arkeen, niitä tulee meille jokaiselle. Ohjelmassa käsittelemme paljon ajankohtaisia asioita, jotka koskettavat muitakin kuin äitejä. Sitä kannattaa siis katsoa, vaikka ei itse äiti olisikaan.”

Linda Martikainen

Toisenlaiset äidit, ke 20.8. klo 21.00 Liv

X