Teksti:
Seuran toimitus

Korkeatasoisesta Arkistojen salat -dokumenttisarjasta on käynnissä toinen kausi, jonka kohokohta on perjantaina 23.3. nähtävä jakso Punaiset khmerit. Se kertoo Kambodžassa 1975–79 vallinneesta diktatuurista, joka oli Pohjois-Koreaakin kolkompi umpio.

Tällä kertaa ohjelma ei keskity uutisfilmien lähilukuun, vaan siihen löydettiin punakhmerien omia propagandafilmejä. Ne ovat lohduttomia ja todella outoja.

”Kukaan työryhmässämme ei ymmärtänyt, mitä olivat nämä punaisten khmerien kuvauskohteet”, sanoo sarjan ranskalainen tekijä Serge Viallet, joka kävi maaliskuun alussa Helsingissä avaamassa sarjaan liittyvän näyttelyn.

Vain ajatustenvaihto aikoinaan työleireille joutuneiden kambodžalaisten kanssa saattoi auttaa käsittämään elokuvien logiikkaa. Punakhmerit muun muassa tyhjensivät pääkaupungin Phnom Penhin saman tien asukkaista. Jopa rahan käytöstä luovuttiin, ja silmälasit ja rannekellot tulkittiin petoksiksi vallankumousta vastaan.

Neljäkymmentä tuntia punakhmerien filmimateriaalia päätyi Ranskan audiovisuaaliseen arkistoon INA:an tunnustetun dokumentaristin Rithy Panhin avulla. Panh virui itsekin teini-ikäisenä leireillä ja onnistui pakenemaan maasta vain vähän ennen Pol Potin hallinnon luhistumista. Hän opiskeli ja käynnisti uransa Ranskassa. Panh oli vastaanottamassa Vialletin rinnalla jaksosta lokakuussa Torinossa ITFA-palkinnon.

”Kuvia on välttämätöntä hidastaa ja pilkkoa”, Viallet sanoo viitaten Teeman osatuottaman sarjan keskeisimpään tyylikeinoon. Huomio voidaan rajata vaikka Pol Potin, ”veli numero yhden”, rannekelloon ja antaa selitys merkitsevälle yksityiskohdalle.

Jussi Karjalainen

Arkistojen salat: Punaiset khmerit pe 23.3. klo 21.00 Teema 

X