Teksti:
Seuran toimitus

UUSI SARJA Aku Hirviniemi, Jaakko Saariluoma ja Duudsonit Jarppi Leppälä, Jukka Hildén, Jarno Laasala ja HP Parviainen muodostavat Posse-kuusikon. Tuore kombinaatio käynnistää perjantai-iltaisin uuden puolentoista tunnin mittaisen viihdeohjelman. Posse ei ole perinteinen sketsi- tai komediaohjelma, vaan se rakentuu talk show’n ympärille. Suorassa lähetyksessä tartutaan myös ajankohtaisiin ilmiöihin ja henkilöihin.

Kotimainen uusi ohjelmaformaatti heittää kehään yllättäviä haasteita, joihin näyttelijät eivät ole aikaisemmin joutuneet. Posse vie tutut viihdehemmot ja julkkisvieraat epämukavuusalueelle nolaten ja naurattaen. Haasteita annetaan ja pelkotiloja voitetaan erilaissa poikien kujeilemissa tehtävissä. Noloja ja myötähäpeää herättäviä tilanteita riittää toisten iloksi ja toisten riesaksi.

Kujeet korvanapista

Putouksen konkari ja heittäytymisen virtuoosi Aku Hirviniemi ei haikaile menneiden perään. Naurattaja laittaa nyt itsensä likoon studion sijasta eri puolilla Suomea erilaisissa tehtävissä.

Joissakin kuvauksissa paikalle on hälytetty niin poliiseja, ambulansseja, paloautoja kuin juorumediaa. Todellisuudessa käynnissä ovat olleet huomiota herättäneet Possen kuvaukset. Kuvausryhmä on ollut viimeiseen saakka piilossa, koska osa ohjelmasarjan materiaalista perustuu piilokamerasketseihin.

Yksi Possen eniten ennakkoon mainostettuja elementtejä on korvanappitehtävä. Niissä esimerkiksi Aku saatetaan kuntosalille tai urheilukauppaan kuulokenappi korvassa. Kaverit käskyttävät sanomisia ja tekemisiä korvanappiin.
Muu porukka seuraa tarinan kehittymistä kuvayhteyden päässä esimerkiksi seinän takana tai autossa myötähäpeässä kylpien.

”Näitä stuntteja on mietitty porukassa ja priimusmoottorina on toiminut Tuomas Summanen”, Aku taustoittaa.

Vaikka kyseessä on Putous-ohjelmasta irtautunut tuottaja-ohjaaja, niin Akun mukaan yhtäläisyyksiä vanhaan ei löydy.

”Ainoastaan parodioita ja ajankohtaisia sketsejä tehdään samaan tyyliin studiossa kuin Putouksessa. Toisten pilkkaaminen sen sijaan menee paljon rohkeammalle tasolle”, Aku summaa.

Toimiva dynamiikka

Posse on lähtenyt toimimaan tuoreella ryhmädynamiikalla vailla minkäänlaisia ristiriitoja tai velvoitteita menneeseen. Aluksi Aku ei ollut innostunut koko ohjelma-ajatuksesta, mutta tutustuminen Duudsoneihin ja kohtuullinen rahallinen korvaus käänsivät kelkan.
”Tätä ohjelmaa pitää katsoa pilke silmäkulmassa, mutta hiukan räkä poskella”, tiivistää taustalta Duudsonien Jukka Hildén Possen olemuksen.

Akua kuunnellessa on vaikea pitää pokkaa peruslukemilla. Toisaalta luulisi, että jatkuvaan heittäytymiseen ja nolaamiseen nojaavan viihteen tekeminen olisi välillä vaikeaa.

”Vaikka olisi kuinka huono päivä sateineen ja masentaisi, niin tässä ryhmässä kollegoilta saa aina hyvää kannustusta. Sitä vain kerta toisensa jälkeen syttyy tekemään parhaansa, kun kamerat alkavat kuvata”, Aku sanoo.

Ilme vakavoituu vain hetkeksi, kun puhumme Robin Willamsista ja menehtyneen koomikon esikuvallisesta roolista Akulle.

”Hän oli yksi huikeimmista koskaan eläneistä koomikoista. Lähes kaikki Williamsin roolihahmot pystyivät saamaan ihmiset nauramaan, mutta halutessaan hänellä oli äärimmäisen hienoviritteinen kyky saada ihmiset myös liikuttumaan. Mrs. Doubtfire on yksi hänen komiikkansa helmistä.”

Stuntteja suihkussa

Possea on ehditty seurata ennakkomaistiaisten muodossa jo pitkä tovi verkossa. Akun Dokahontas-parodiavideo YouTubessa on kerännyt lähes 900 000 katsojakertaa. Muiden ennakkopätkien latauskerrat vaihtelevat muutamasta tuhannesta kymmeniin tuhansiin.

Yksi Possen kantavia paloja on Suihkuralli. Tekijät pyrkivät keinolla millä hyvänsä tuntemattomien ja pahaa aavistamattomien ihmisten suihkuun.

”Jarpilta kannattaa kysyä suihkusäpinästä, sillä kaverilla kävi flaksi päästä rouvan kanssa kahdestaan suihkuun. Itse pääsin suihkuun muun muassa kaasunaamari päässä. Nuori herra antoi luvan tulla pikapesulle, mikäli nenäni kestää todella pahaa hajua. Kaveri sanoi käyneensä juuri ennen tuloani pytyllä. Toinen ääripää oli se, kun kahdeksankymppinen mummo antoi juuriharjalla vanhan ajan selkäpesun.”

Marko Lysmä

X