Teksti:
Seuran toimitus

LIFESTYLE-SARJA ALKAA ”Olen luonut tämmöisen ihanan kolmekymppisen sinkkumiehen, joka sanoo mitä minä haluan”, Jenni Pääskysaari kertoo hymyillen. Pääskysaari on käsikirjoittanut 16-osaisen sarjan Totuus rakkaudesta, ja fiktiivinen sinkkumies on sarjan kertoja. 

Itse Pääskysaarta ei sarjassa nähdä ja tosirakkautta etsivä mieskin on läsnä vain äänenä. Hän kyselee neuvoja liittyen rakkauden etsimiseen ja löytämiseen, sen ylläpitämiseen ja siitä luopumiseen. Vastaajina on joukko julkimoita Katja Ståhlista Roman Schatziin ja Rosa Meriläisestä Teuvo Lomaniin. 

Totuus rakkaudesta pohjaa australialaiseen formaattiin Agony Aunts/Uncles. Omaa tuotantoyhtiötään Femkantenia luotsaava Minna von Reiche bongasi formaatin tv-alan messuilta satojen muiden joukosta. 

”Se kolahti heti. Tajusin, että tämä on sellaista koko kansan feelgood-viihdettä, joka toimisi myös Suomessa.”

Australiassa sarjasta on tehty erikseen miesten ja naisten versiot. Suomessa samaan ohjelmaan mahtuivat miehet ja naiset, homot ja heterot. Kun Tuomas Enbuske väittää, ettei mies voi olla liian innokas lähestymisvaiheessa, heti seuraavaksi Anna Perho toteaa ykskantaan, että totta kai voi.

”Koimme, että ohjelmasta tulee vuoropuhelumaisempi, kun mukana ovat sekä naiset että miehet”, von Reiche kertoo. 

”Vastaajien sukupuoli kyllä ikään kuin häipyy välillä. Ihmiset vastaavat ihan vaan ihmisinä. Se ei tietenkään tarkoita, etteikö sukupuolistereotypioilla voisi leikitellä. Se on minusta herkullista”, Pääskysaari jatkaa. 

Kysymykseen, miksi kertoja on mies, von Reiche vastaa ”miksi ei?” ja jatkaa: ”Ehkä miehen on helpompi olla tässä aihepiirissä itseironinen. Naisille ihmissuhteet on niin peruskauraa. Miehille ei ole tarjolla samanlaista ihmissuhdekäsikirjaa kuin mitä esimerkiksi naistenlehdet naisille tarjoavat.”

Jenni nyökkäilee.

”Mulla on itselläni kolmekymppinen pikkuveli. Olen ajatellut muun muassa häntä, ikään kuin hänellä olisi nyt tilaisuus kysyä kasvottomana niitäkin asioita, joihin ei ole saanut aiemmin vastausta.”

Minna von Reiche ja Jenni Pääskysaari istuvat Helsingin keskustassa sijaitsevassa toimistossa, jonka Minna jakaa aviomiehensä, Five Corners Productionsia pyörittävän Markus von Reichen kanssa. Huoneen seinillä on nykytaidetta, kulmapöydällä lasten valokuvia ja Joey Ramone -figuuri. Tilaa hallitsee valtava työpöytä, sohva ja kaksi muhkeaa nojatuolia.

Täältä Minna von Reiche pyörittää Femkantenia, jonka toinen produktio Totuus rakkaudesta on. Ensimmäinen oli TV2:lle tehty, pari viikkoa sitten alkanut lifestyle-sarja Hehku. 

Pääskysaari puolestaan on viime vuosina juontanut muun muassa ohjelmia Kadonneen jäljillä, 11 tapaa jättää nainen ja Korkojen kera. Sen lisäksi hän on käsikirjoittanut Suomen Top Chefiä.  

”Meillä on pitkä yhteinen historia”, Pääskysaari kertoo.

”Minnan mies Markus palkkasi minut aikanaan radioon, ja myöhemmin olin Minnalla töissä tv-tuottajana Van Der Media Oy:ssa. Olemme myös tosi hyviä ystäviä”, Jenni kertoo.

Yhteistyö sujuikin saumattomasti. Molemmat haluavat kuitenkin korostaa, että iso kiitos lopputuloksesta kuuluu myös ohjaaja Jani Pyylammelle ja pääleikkaaja Dan Peledille. 

”Sekä itse formaatille.”

Ensimmäisessä jaksossa kysellään, millaista partneria miehet ja naiset etsivät. Toisessa jaksossa kerrotaan, kuinka lähestyä kiinnostuksen kohdetta tai selvitä lähestymistä seuranneista pakeista. Kolmannessa aiheena on treffailu, neljännessä seksi ja niin edelleen.

Ohjelmaan haettujen ihmisten piti olla paitsi tunnettuja, myös sanavalmiita.  

”Aihe saneli myös sen, että ihan nuoria tyyppejä ei ollut edes harkinnassa. Tämä vaatii vähän elämänkokemusta ja perspektiiviä”, von Reiche summaa.

”Lähetin haluamilleni ihmisille dvd:n Australian ohjelmasta, jotta he näkivät mistä on kyse. Suullisesti selostettuna tämä kuulostaa pahemmalta kuin onkaan, tyyliin ’tulisitko puhumaan telkkariin ihmissuhteista ja rakkaudesta’. Ohjelman nähtyään oikeastaan kaikki, joiden aikatauluihin tämä sopi, suostuivat mukaan.”

Pääskysaaren mukaan oli vastaajasta itsestään kiinni, kuinka tunnustuksellinen tämä halusi olla.

”Tässä toimivat tosi monentasoiset vastaukset. Joistakin asioista ihmiset kertoivat omakohtaisia tarinoitaan, toisista heittelivät vain pohdintoja.”

Muutamat riemukkaimmista kommenteista tulevat koomikko Ismo Leikolalta, joka arpoo muun muassa sitä, että ”jos kahdeltakymmeneltä naiselta saa litsarin ja yhdeltä pesää, onko silloin epäonnistunut?”

Australialaissarjan nimi Agony Aunts / Uncles viittasi lehtien kolumnisteihin, jotka tarjoavat auttavia näkemyksiään elämän eri osa-alueilla. Suomalaisversio lupaa paljon enemmän: totuuden rakkaudesta. Ironia on selvää. 

”Kaikilla on se oma totuutensa. Ehkä voisi sanoa, että the truth is out there, totuus on tuolla jossain”, Minna von Reiche naureskelee. 

Kaisu Tervonen

Totuus rakkaudesta alk. pe 15.2. klo 20.00 TV1

X