Teksti:
Seuran toimitus

SARJA Kolmiosainen tv-draama Raja perustuu Riikka Pulkkisen esikoisromaaniin. Monista tv-sarjoista ja elokuvista tuttu Kaija Pakarinen, 60, tekee pääroolin Anjana, joka joutuu raskaan päätöksen eteen. Anjan alzheimeria sairastava mies (Seppo Pääkkönen) pyytää vaimoltaan, että tämä tappaisi hänet.

”Anjan kohdalla ei ole olemassa hyvää ratkaisua. Hän kamppailee sen kanssa, mikä on parasta itselle ja mikä toiselle. Jos Anja päättää toimia, hän joutuu luopumaan rakkaasta ihmisestä”, Pakarinen pohtii.

”Anja myös ihastuu sarjassa itseään nuorempaan mieheen. Se on iso kysymys Anjalle: saanko sallia itselleni jotain hyvää.”

Anjan lisäksi toinen keskeinen roolihahmo on teini-ikäinen Mari (Linda Tuomenvirta), joka ajautuu suhteeseen opettajansa (Antti Luusuaniemi) kanssa. Punainen lanka on, että kaikki sarjan hahmot joutuvat tavalla tai toisella tekemisiin kuoleman kanssa.

”Vaikka kuvaukset olivat ohi ja olin lukenut kirjan jo aiemmin, en ihan tiennyt, kuinka rankasta roolista oikeasti on kyse, ennen kuin näin lopputuloksen”, Pakarinen myöntää.

”Roolia tehdessä tuntui vähän siltä kuin hyppäisi kylmään veteen. Mutta sehän on toisaalta myös virkistävää. Oli ihanaa haastaa oma ammattitaitonsa. Tämän ikäiselle naiselle ei joka päivä tarjota yhtä hyviä rooleja.”

Sarja herätti Pakarisen pohtimaan kuolemaa.

”Täytyy myöntää, että kuolema pelottaa minua. Olen myös eutanasian kannalla, silloin kun ei ole enää mitään tehtävissä.”

Pakarinen kehuu Rajan ohjaajaa Hanna Maylettiä, joka antoi aikaa valmistautumiselle.

”Tv-sarjoja tehdessä on harvoin aikaa harjoitella, sillä työ on mennyt niin tuloskeskeiseksi. Nyt saimme harjoitella vaikeimpia kohtauksia etukäteen”, Pakarinen sanoo.

”Mielestäni on rohkeaa, että Yle tekee tällaisia ohjelmia, sillä muuten taiteellinen draamatuotanto kuolee. Elämä ei ole kuitenkaan pelkkää romanttista komediaa.”

Pakarinen on esittänyt naisia, jotka ovat selvittäneet tiensä ulos vaikeista elämäntilanteista. Vuonna 1994 Pakarinen näytteli pääroolin Liisamaija Laaksosen käsikirjoittamassa tv-sarjassa Kiinnisidottu. Pakarinen näytteli uskonnollista Hennaa, joka hoiti liikuntakyvytöntä äitiään.

”Yhä edelleen saan siitä roolista palautetta. Uskon siihen, että tv-sarjallakin on mahdollista vaikuttaa ihmisten elämään. Ainakin katsoja saa tunteen, että heidän kokemuksensa on nähty.”

Tärkeitä töitä ovat olleet myös Laaksosen käsikirjoittama Lumikit-sarja ja Matti Ijäksen Katsastus-elokuva.

Näyteltyään 20 vuotta Ylen tv-teatterissa Pakarinen jäi vuonna 2002 freelanceriksi. Hän halusi – ja on saanutkin – tehdä teatteria, viime aikoina muun muassa Kansallisteatterin Patriarkassa ja Vuosisadan rakkaustarinassa sekä keväällä Ryhmäteatterin esityksessa Nätti tyttö, vähän pehmee. Edelleen hän astuu mielellään myös kameran eteen.

”Televisiotyössä parasta ja vaativinta on läsnäolo ja vähä­eleinen ilmaisu.”

Juha Heinisuo

Raja, su 23.2. klo 21.05 TV1

X