Teksti:
Seuran toimitus

RUOKAOHJELMA Taitava televisiokokki osaa viestiä makua kuvilla. Rachel Khoo osaa erityisen hyvin osoittaa, että hänen tekemänsä ruoka on jumalaisen makuista. 

Pieni keittiö Pariisissa -sarjassaan hän ottaa jatkuvasti maistiaisia punattujen huuliensa väliin ja välittää hekumaa katsojalle. Annokset valuvat, rapisevat, lohkoilevat ja höyryävät, kun brittikokki tekee omia versioitaan klassisista ranskalaisherkuista.

Kuusiosainen sarja saa aikaan kateutta. Eniten käyvät kateeksi Pariisin raaka-ainetarjonta ja kaupunkilaisten asenne syömistä kohtaan. Ruoka on yhdistävä tekijä, ei neuroosien aiheuttaja tai kehonkohennuksen väline.

Khoossa on samaa vekkulimaisuutta kuin Jamie Oliverissa ja nautinnoissa rypemistä kuin Nigella Lawsonissa. Hän herkuttelee jatkuvasti omalla suloisuudellaan, mutta toisessa jaksossa söpöilyn antaa jo anteeksi, koska nainen on vaan niin sympathique.

Vuonna 1980 syntynyt Khoo muistaa aina mainita opiskelleensa maineikkaassa Le Gordon Bleu -ravintolakoulussa, vaikka on käynyt siellä vain lyhyen leivoskurssin.

Kiinalais-itävaltalaistaustainen britti on ennen tätä ensimmäistä tv-sarjaansa kirjoittanut kolme ruokakirjaa, ranskaksi ja englanniksi. Suuri kysymys kuuluu: osaako englantilainen kokata ranskalaista ruokaa?

Kyllä ja ei. 

Pienistä yksityiskohdista näkee, miten ohjelma on suunnattu tavalliselle brittikokkaajalle. Khoo esimerkiksi tunkee annoksiinsa pakasteherneitä ja valmiiksi viipaloitua leipää. Pariisissa oikea kokki käyttäisi laadukkaampia ja tuoreempia vaihtoehtoja.

Noh, ainakaan Khoo ei ylimielisesti oleta, että katsoja osaisi tehdä monimutkaisia kulinaarisia suorituksia. Hän selittää selkeästi jokaisen vaiheen ja pitää tunnelman rentona vaikka monet ruokalajit vaativat paljon vaivaa.

Khoon kotiravintolaan mahtuu kaksi asiakasta, mutta suureksi osaksi hän häärää pienessä nurkassa yksikseen. Huone on viehättävän sekaisin, jääkaappi aina täynnä ja Khoon välineet yksinkertaisia. Välillä hän käy jutustelemassa ranskalaisten ruokaihmisten kanssa, miten esimerkiksi tuore leipä on elinehto pariisilaisille.

Varoituksen sana: sarjan katsominen nälkäisenä on yhtä tuskaa.

Tero Kartastenpää

Pieni keittiö Pariisissa to1.8. klo 20.00 TV1

X