Teksti:
Seuran toimitus

SARJA ALKAA Tukholman yliopiston kriminologian professori ja menestysdekkaristi Leif GW Persson, 67, on entinen rikospoliisi. Hän sai potkut viratsaan vuodettuaan julkisuuteen tiedon, jonka mukaan sosiaalidemokraattinen oikeusministeri Lennart Geijer oli ostanut seksipalveluita. Skandaalin myötä Perssonista tuli menestyskirjailija: tapaukseen perustuva esikoisromaani Sikajuhlat (1978) käynnisti hittikirjojen ja elokuvien vyöryn. Pelkästään Ruotsissa hänen teoksiaan on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta.

Olemukseltaan nallekarhumaisen leppoisasta, mutta ulosanniltaan terävästä ja suorapuheisesta rikostutkijasta on tullut koko kansan suosikki, joka kaivetaan esiin aina kun naapurimaassa tapahtuu jotakin kauhistuttavaa tai selittämätöntä. Persson on myös suosittu luennoitsija ja mediakommentaattori, joka on ollut mukana selvittämässä rikosjuttuja muun muassa TV3-kanavan Efterlyst-ohjelmassa.

Persson osallistui myös Olof Palmen murhan ruodintaan. Hän ei pitänyt Christer Petterssonia syyllisenä, vaan uskoi murhaajan löytyvän Palmen vihamiesten parista. Ruotsista tuli tapauksen jälkeen kovempi ja väkivaltaisempi yhteiskunta, Persson on todennut. Raakojen rikosten määrä on kasvanut ja moni veriteko jäänyt selvittämättä.

SVT:n tuottamassa Leif GW Persson ja kesämurha -sarjassa Persson paneutuukin selvittämättä jääneisiin surmatekoihin. Myös ruotsalaisilla on omat bodomjärvensä ja kyllikkisaarensa, nuo kaikkien tuntemat, mutta syystä tai toisesta pimeiksi jääneet veriteot.

Avausjaksossa Persson vierailee Appojauren kaksoismurhan tapahtumapaikalla Jällivaarassa. Kesällä 1984 tapahtunut kahden hollantilaisen turistin surma on syöpynyt kansan mieleen ”klassisena selvittämättömänä kesämurhana ja aikansa kiistanalaisimpana rikoksena”.

”Murhasta tulee edelleen yleisövihjeitä”, Persson kertoo.

Leppoisaksi, muutaman roseviinilasillisen kanssa nauttivaksi puutarhadekkariksi kuvaillussa rikosohjelmassa tutkitaan tapahtumapaikkoja, analysoidaan arkistokuvia, tarkistetaan vinkkejä ja poliisilta huomaamatta jääneitä yksityiskohtia – ja tietenkin pohditaan klassista kysymystä siitä, kuka on murhaaja.

Leif GW Persson ja kesämurha alk. ma 25.6. klo 22.00 Fem

X