Teksti:
Seuran toimitus

KEIKKATALTIOINTI Karjalainen laulaa villeistä lupiineista. Meri aaltoilee Ruissalon rantaan, ja joku nainen yleisöstä laulaa nauraen mukana. Kun kamera kuvaa hänen reaktioitaan, ollaan tv:n ytimessä.

”Se on tunteen välittämistä”, Yle Live -lähetysten tuottaja ­Jani Mikkonen sanoo.

Yle Liveihin on tiivistetty tunteita heinäkuun alun Ruisrockista. Katsoja voi uppoutua musiikkiin tuntikausiksi Areenan lukuissa taltioinneissa ja pitkin viikkoa TV2:lla esitettävissä konserteissa. Myöhäis­iltojen keikkatal­tioinneissa ovat lavalla Karjalaisen lisäksi brittiläinen indiebändi Editors, raskaan musiikin veteraani CMX ja räpvaltias Cheek. Koostelähetys esitetään sekä sunnuntaina että perjantaina.

Ruissalossa Ylen noin 30-­henkinen työryhmä tallensi parikymmentä Rantalavan keikkaa. Yksittäisiä kappaleita kertyi satoja. Kesäisen tunnelman välittäminen vaatii tiukkaa esityötä. Äänisuunnittelijat kuuntelevat bändien tuotannon etukäteen, ohjaajat suunnittelevat eri kappaleille sopivia kuvia ja työryhmä käy keikalla tapahtuvat tilanteet läpi bändin kanssa.

Monet asiat voivat mennä pieleen. Usein tuottaja joutuu väittelemään ylikierroksilla pörräävän kiertuemanagerin kanssa, kun tämä väittää, ettei hänen bändiään saa kuvata.

”Nykyään kiertuemanagerit ovat jännempiä kuin rocktähdet, jotka eivät ryyppää vaan syövät porkkanaa ja lähtevät bussilla nopeasti seuraavaan keikkapaikkaan.”

Imagostaan tarkkoja bändejä saattaa hermostuttaa, kun Ylen kraanakamera nostaa punottuneet kasvot teräväpiirtoisiin lähikuviin.

”On hyvä, jos bändi on hikinen ja ruma, koska se hyvää telkkaria”, Mikkonen sanoo.

Haastatteluosuudet tekevän Veli Kauppisen mukaan kesä pehmentää muusikot, ja takatiloissa on rentoutunut tunnelma. Hänestä J. Karjalainen on täydellinen esimerkikki taitavasta haastasteltavasta, joka ymmärtää sanoa sanottavansa, vaikka sitä ei suoraan kysyttäisikään. Kauppinen ymmärtää esiintyjiä, sillä hän esiintyi itsekin Ruisrockissa Samae Koskisen Korvalääkkeessä.

J. Karjalaisen keikka on harvinaista herkkua, sillä mies ei ole esiintynyt hittiensä kanssa televisiossa vuosiin. Koko Karjalaisen yhtyeestä välittyy Kauppisen mukaan riemu.

”Se on pelkkää hymyä se bändi.”

Tero Kartastenpää

MA 15.7. klo 23.05 TV2

 

X