Teksti:
Seuran toimitus

DOKUMENTTI Tarja Halosen virkakauden loppua seuraava Rouva Presidentti on ennakkotapaus ja jää sellaisena poliittiseen historiaan.

Koskaan aikaisemmin dokumentaristit eivät ole päässeet seuraamaan näin läheltä istuvan presidentin arkea. Ohjaaja Aleksi Bardyn kuvausryhmä taltioi Mäntyniemen ja Kultarannan rutiineja ja matkustaa Halosen mukana Namibiaan ja Yhdysvaltoihin.

Ilman erityisiä painotuksia lipuva havainnointidokumentti esittelee topakan, mutta uratietoisuuttaan vähättelevän Halosen. Hän tuskailee kalenteriin ilmestyneitä yllätystapaamisia ja väläyttelee sarkastista huumorintajuaan. Sulavimmillaan Halonen on YK:ssa, kestävän kehityksen kokouksessa.

Tuottaja Osku Pajamäen Sdp-tausta lienee tasoittanut dokumentaristien tietä Halosen hoviin, mutta eniten sinne pääsy kertoo poliittisen kulttuurin avautumisesta. Halosen avautumishalulla on kuitenkin rajat.

Dokumentaristien haastatteluissa hän ei halua esitellä itsestään uusia sävyjä. Päähenkilön pidättyväisyyden takia Rouva Presidentti esitteleekin lähinnä presidenttiyttä – eikä ole viralle kummoista mainosta.

Kättelytilaisuuksien ja kunniankomppanioiden tarkastamisen täyttämä arki tuntuu usein puuhastelulta. Tästä Halosen voi syyttää itseään.

Bardy ei ole voinut merkittävästi vaikuttaa siihen, mitä kuvataan. Vaikka poliittisia neuvotteluita ei ymmärrettävästi ole voitu nauhoittaa, Halosen lähes totaalinen haluttomuus puhua kameralle päivänpolitiikasta tai presidentin valtaoikeuksien kaventamisesta  yllättää.

Ehkä hän säästelee muistelmia varten.

Matti Rämö

Rouva Presidentti ti 1.1. klo 19.00 TV1

(Suomi 2012) 85 min. O: Aleksi Bardy

 

X