Teksti:
Seuran toimitus

REALITY-SARJA ALKAA Viidakon tähtöset kopsottelevat korkeissa koroissa ja miniminihameissa juontaja Tino Singhin ohi rinnat koholla ja suut leveällä hymyllä.

Tv-juontajaksi palaavan Singhin uusin työ on ohjastaa näitä kilpailijoita thaimaalaisella aurinkorannalla, kun rakennekynsiset pikkujulkkikset sopeutuvat karuihin oloihin kolmannen kerran.

”Tämä ohjelma on suoraan sanottuna tissipeppujulkisuutta”, Singh sanoo.

Tähtöset lähtevät sarjaan rehellisesti rahan tai julkisuuden vuoksi, mutta mainostoimistopomo Singh sanoo palaavansa televisioon kolmannesta syystä.

”Pääsin vähäksi aikaa mainostoimistomyllytyksestä pois. Palkkio ei ole niin iso, että se olisi suurin motiivini. Tajusin, että olen pohjimmiltani showmies. Nyt olen taas valmis kokeilemaan, että minkälaista on viihdebisnes.”

Koira ei pääse karvoistaan, 42-vuotias Singh sanoo. Hän on rakastanut lavalla oloa siitä lähtien, kun voitti kykykilpailun laulu- ja tanssiesityksellään neljävuotiaana Intiassa.

Kun perhe muutti Suomeen 1970-luvulla, Jakomäen ala-asteen ainoa tummaihoinen poika haki huomiota tanssimalla diskossa.

”Kuuluu ihmisyyteen, että haluaa hyväksyntää ja kuulua yhteisöön.”

Singh nousi kansalliseksi julkkikseksi Svenska Teaternin Hype-musikaalissa vuonna 1994 ja pari vuotta myöhemmin Passi ja hammasharja -visailun juontajana.

”Poltin naamani, kun olin joka paikassa esillä. Passi ja hammasharja muodostui minulle taakaksi.”

Hän julkaisi keittokirjan, teki funkbändillä keikkoja, mutta visailuleimasta ei päässyt eroon. Singh muutti Hollantiin, jossa hän todisti pärjäävänsä ilman julkisuutta.

”Sitä ennen olin vähän, että olenko suomalainen vai intialainen. Kun Hollannissa ihmiset kysyivät kotimaatani, vastaus tuli selkärangasta: Finland.”

Tino Sing palasi Suomeen 2003, teki töitä tapahtumatuottajana ja viitisen vuotta sitten perusti mainostoimiston Royn. Toimitusjohtaja Singhin käsissä se on laajentunut mainostoimistojen verkostoksi.

Viidakon tähtöset perustuu hollantilaisformaattiin. Alkuperäisversiota juonsi myös tummaihoinen Quintis Ristie, ja ennen Singhiä suomalaisversiota veti maahanmuuttajakoomikko Ali Jahangiri. 

Singh ei tunne alkuperäisformaattia, muttei ajattele ohjelman levittävän stereotyyppistä kuvaa tumma- ja valkoihoisista. Enemminkin Viidakon tähtöset näyttää, kuinka monikulttuurisuus on normaalia.

Juontajan äänessä on poliittista julistavuutta, kun Singh puhuu hänelle tärkeästä aiheesta, monikulttuurisuudesta. 

Euro- ja eduskuntavaaleihin osallistunut Singh kuuluu nykyään RKP:hen, koska uskoo sen olevan ainoa vähemmistöjä puolustava puolue.

”Tulen tekemään paljon sen eteen, ettei monikulttuurisuutta nähdä ongelmana vaan mahdollisuutena.”

Tero Kartastenpää

Viidakon tähtöset, alk. ke 9.4. klo 21.00 Sub

X