Teksti:
Seuran toimitus

SKETSISARJA ALKAA Heli Sutela oli iloinen, kun Ville Myllyrinne pyysi häntä näyttelemään uuteen sketsisarjaansa Myllyrinne Companyyn. Stand up -lavojen kestosuosikki on innoissaan tuoreesta tv-pestistä.

”On ihanaa palata kameran eteen, kun on ollut  pitkään lavalla”, hän iloitsee.

”Villellä on omanlaisensa tyyli katsoa maailmaa. On mahtavaa olla mukana sarjassa, jossa ei ole mitään yleisvitsejä”, Sutela sanoo.

Hänen mielestään persoonallisiin tekijöihin ja näiden projekteihin pitäisi uskaltaa satsata rohkeammin.

Ulkomaisista sarjoista Sutela mainitsee esimerkiksi Ricky Gervaisin Konttori-sarjan sekä toisen brittikomedian Sohvanvaltaajat.

”Nämäkin sarjat ovat näyttelijöiden käsikirjoittamia. Sellaisia tekijöitä, joilla on omanlainen tyyli, pitäisi tukea, eikä mennä sorkkimaan heidän tekstejään.”

Myllyrinteen näkemys veti silti Sutelankin joskus hiljaiseksi.

”En välttämättä vielä kuvausvaiheessakaan tiennyt, mihin juttu on menossa. Mutta onneksi Ville osasi selittää asian, kun kysyin”, Sutela sanoo ja nauraa.

Vuosina 2000–2004 esitetty Kumman kaa on yksi Heli Sutelan rakastetuimmista töistä. Sutela käsikirjoitti sarjan yhdessä Minna Koskelan kanssa, ja he myös esittivät pääosia.

”Saimme ulkoa päin hyviä neuvoja, mutta teimme sarjan omalla tyylillämme, ja lopputulos oli täysin minun ja Minnan näköinen.

Tietysti joitakin jaksoja piti kirjoittaa uusiksi monta kertaa”, Sutela muistelee.

Räävittömät leidit Anne ja Ellu ovat seikkailleet myös live-esityksissä, mutta nyt niillekin tulee loppu. Viimeiset esitykset nähdään Helsingissä maaliskuun lopussa.

”Ei tunnu haikealta, sillä olemme Minnan kanssa edelleen ystäviä.”

Anne ja Ellukin jatkavat elämäänsä, mutta nyt piirrosmuodossa. Hahmojen pohjalta tehty ensimmäinen sarjakuva-albumi Anne ja Ellu lomamatkalla julkaistiin alkuvuodesta.

”Hahmot voivat heilua vaikka bikineissä, eikä tarvitse miettiä yhtään laihduttamista!”

Heli Sutela on myös yksi suomalaisen stand upin uranuurtajista. Lavalle  päätyminen oli sattuman ja pakon sanelemaa.

”Eihän minusta pitänyt tulla koomikkoa. Mutta silloin painoi päälle 1990-luvun lama, eikä Teatterikorkeakoulusta valmistuneille ollut tarjolla töitä. Siksi päätin käydä vielä stand up -kurssinkin.”

Kun tuli aika kiivetä ensimmäistä kertaa lavalle, Sutelan valtasi pakokauhu.

”Mietin, että voisinko paeta ravintolan ikkunasta. Se oli kuiten­kin liian korkealla. Kuin taivaan lahjana kaikki meni hyvin: tasaista naurua neljä minuuttia.”

Seuraava keikka sen sijaan meni penkin alle. Sutela jätti stand upin viideksi vuodeksi.

Hän päätti opetella ammatin perusteellisesti ja meni apurahan turvin New Yorkiin ammentamaan oppia parhailta koomikoilta. Sinne hän suunnistaa tänäkin keväänä.

”Alkuajoista on päästy pitkälle. Suomalaisilla ei ole mitään hävettävää. Parhaat stand up -klubimme pärjäävät kansainvälisessä vertailussa.”

Juha Heinisuo

Myllyrinne Company, ti 1.4. klo 22.00 Nelonen 

X