Draamasarjassa Sekunnit tutkitaan jättimäistä junaonnettomuutta

Leena Pöystillä on Sekunnit-sarjassa poikkeuksellinen rooli. Tällä onnettomuustutkijalla on outo kyky ”kuvitella” itsensä keskelle onnettomuuden vaiheita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sekunnit-draamasarjassa seurataan onnettomuustutkijan (Leena Pöysti) työtä.

Leena Pöystillä on Sekunnit-sarjassa poikkeuksellinen rooli. Tällä onnettomuustutkijalla on outo kyky ”kuvitella” itsensä keskelle onnettomuuden vaiheita.
Teksti:
Jussi Karjalainen

Sekunnit-draamasarjassa onnettomuustutki­muskeskuksen tutkija Marita Kaila (Leena Pöysti) ajaa uuden työparin Daniel Lindin (Mikko Kauppila) kanssa Kuopion lähelle. Neljä Kajaanista lähteneen yöpikajunan vaunua on tuhoutunut täysin Pyhäniemen asemalla. Asemarakennuskin on palanut.

Kuolonuhrien määrä lasketaan yli kuudenkymmenen.

Leena Pöysti on kokenut sarjanäyttelijä

Sekunneissa on monella tavalla uusia kulmia, joita oli Leena Pöystin mielestä kiehtovaa avata.

”Tykkään siitä, että vaikka tässä on rikossarjan kaava, me emme ole synkässä pahojen asioiden ta­pahtumisen maailmassa. Mukana ovat kaikki elämän ja kuoleman kysymykset, joita poliisisarjois­sakin on, mutta ilman sitä raskasta pahuuden pohjavirtaa”, Pöysti kuvaa tekijöiden perusoivallusta kertoa onnettomuustutkijoista.

Marita Kaila ei etsi syyllisiä, vaan syitä.

Leena Pöystillä on ollut pitkään jatkuneita sarjarooleja – Roban Maikki Kurkela, Sykkeen Johanna Alanko. Sykkeen roolihahmo oli sairaanhoitaja, mutta on sittemmin opiskellut kirurgiksi.

Sekunnit on Mikko Kuparisen ohjaama. Roope Lehtinen tuottaa. Käsikirjoitus on Laura Suhosen, joka on saanut Venla-palkinnot sarjoista Mustat lesket ja Koukussa. Näyttelijöitä Sekunneissa on iso kattaus, kuten Juho Milonoff, Meri Nenonen, Teijo Eloranta ja valovoimainen nuorempi kasvo Ronja Orasta (Kakarat) melko surrealistisessa roolissa.

Sekunnit pisti takaumat remonttiin

Pöystin mukaan käsikirjoittaja Laura Suhosella on hurjaa, mieletöntä taitoa.

”Siellä on todella runsasta kamaa, joka kertoo sitä samaa tarinaa. Se kaikki syöttää vain lisää ja lisää kirsikoita kakun päälle”, Pöysti kuvaa.

Kun tällaista sanotaan, se vaatii jo kääntymään käsikirjoittajan puoleen.

”On kiinnostavaa kuvata ihmistä, jolla on poikkeuksellinen psyyke, mutta joka on silti ihan helvetin hyvä työssään”, Laura Suhonen puolestaan sanoo Marita Kailasta.

Onnettomuustutkija Marita Kaila (Leena Pöysti) joutuu vaikeiden valintojen eteen uransa hankalinta tapausta selvittäessään. Vierellä kollega Daniel Lind (Mikko Kauppila).
Onnettomuustutkija Marita Kaila (Leena Pöysti) joutuu vaikeiden valintojen eteen uransa hankalinta tapausta selvittäessään. Vierellä kollega Daniel Lind (Mikko Kauppila). © Herkki-Erich Merila / Fire Monkey Productions / Yle

Sekunnit-sarjan onnettomuustutkija Kailan poikkeuspiirre ja samalla koko sarjan erikoisuus on, että Leena Pöystin hahmo näkee tapahtumat, joista osalliset hänelle kertovat. Onnettomuustutkijat eivät kuulustele, vaan haastattelut ovat kuulemisia.

”Käytimme ohjaajan kanssa Maritan kyvystä sanaa kuvitelma, koska takauma tuntuu ihan väärältä. Eihän se ole takauma. Klassiset takaumat on niin nähty. Kirjoitin usein käsikseen, että menemme Maritan mielen sisäiseen todellisuuteen. Se on hänen ajatteluprosessinsa kuvittamista. Marita on itsekin aktiivinen kuvitelmakohtauksissa”, Suhonen selvittää.

Suhonen sanoo, että Maritan kuvitelmat ovat kuin hän itse käsikirjoitusta väsätessään. Myös hän on kirjoittaessaan kuvitelmissa, ja se on hauskaa.

”Täytyy myöntää, että kun tulin itse Lapista hiihtolomalta yöjunalla, mietin, että pitääkö piru vie tämmöisiä sarjoja kirjoittaa. Kun yöjunassa oli itse silleen, että toivottavasti tämä pysyy raiteilla. No, nyt hassuttelen.”

Naurahduksen myötä tekijä kertoo myös kirjoittavansa jo Sekuntien toista kautta toisenlaisesta suuronnettomuudesta.

Siinäkin häntä kiinnostaa edelleen ymmärtävä katse ihmisiin ilman yksinkertaisia pahiksia ja hyviksiä.

Sekunnit, sunnuntai 7.4. klo 21.05, TV1

Lue myös: Näyttelijä Leena Pöysti urastaan: ”Tunnen pientä katkeruutta siitä, miten eri tavalla miehillä ja naisilla asiat työelämässä menevät”

X