Teksti:
Seuran toimitus

UUSI KAUSI ALKAA Mad Menissä on kaksi päähenkilöä. Sterling Cooper -mainostoimiston keulakuva on tietysti Don Draper, menneisyyttään pakeneva menestyjä.

Jokaisen miehen takana on kuitenkin nainen. Elisabeth Mossin näyttelemä Peggy Olsen on alussa sihteeri ja harmaa taustavaikuttaja, mutta hän nousee nopeasti copywriteriksi ja miesten rinnalle. Draper saa kiittää paljosta Peggy Olsenin neuvokkuutta ja kykyä seurata ajan henkeä.

”Peggy on alusta asti ollut katsojien silmät ja korvat. Hän edustaa katsojia Mad Menin maailmassa”, Moss sanoo.
”Peggyn viattomuus on karissut, mutta hän on yhä idealisti. Uskon, että hän on sitä aina.”

1960-luvun myllerrykset eivät ole vain Mad Menin kehys. Mainosalan on oltava askelen edellä. Kulttuurin muuttuessa nopeammin kuin koskaan Sterling Cooperissa ei vain törmätä uuteen aikaan, vaan yritetään rahastaa yhteiskunnallisilla kuohuilla.

Peggy ei ole mainostoimiston kaunein eikä seksikkäin nainen. Sinnikkäästi hän nousee miesten rinnalle, vaikka syrjintä on avointa. Sopeutujan on yksinkertaisesti helpompi aistia uudet ilmiöt.

Yksi niistä alkaa f-kirjaimella, ja siitä kiistellään yhä.

”Peggy on äärimmäinen feministi”, Moss muotoilee.

”Hän on arkipäivän feministi – ei rintaliivien polttaja, eikä sitä tyyppiä, joka lähtee kaduille osoittamaan mieltään lakimuutosten puolesta. Hän vain rakastaa työtään ja haluaa tehdä sitä miesten rinnalla ilman, että sukupuoli rajoittaisi hänen mahdollisuuksiaan.”

Sarjan syyn suosioksi Moss arvioi sen, että samat kysymykset tasa-arvosta, rasismista ja vaikkapa kapitalismista ovat edelleen pinnalla.

”Mad Men on peili. Se ei kysy, mikä vuosi nyt on”, Moss tiivistää.

”En näyttelijänä etsi tuon ajan ja nykyhetken ihmisen eroavaisuuksia, vaan yhdistäviä piirteitä. Siksi Mad Men menestyy ympäri maailmaa, vaikka se sijoittuu Yhdysvaltoihin ja 1960-luvulle. Peggy on nainen, ei vain 1960-luvun tyttö tai tyttö 1960-luvun mainosmaailmassa.”

Nelosella alkaa 7. huhtikuuta Mad Menin viides kausi. Sen aikana Peggyn tarinassa tapahtuu tähän mennessä yllättävimmät käänteet – vaikka jo salainen raskaus oli ensimmäisten kausien dramaattisinta antia.

”Pelastukoon ken voi. Se on viidennen kauden teema”, Moss sanoo.

”Kaikki kulkevat omia polkujaan, omaa etuaan tavoitellen. Jotkut huomaavat tavoitteittensa muuttuvan, toiset palaavat aiempien haaveittensa jäljille, mutta jokainen hahmo ymmärtää kirkkaammin, mitä haluaa.”

Entä minne Peggy on matkalla?

”Itse haluaisin, että Peggystä tulee osakas. Mutta en tiedä, haluaako Peggy sitä. Ehkä hänelle riittää, että hän saahyvän työpaikan ja äänensä kuuluviin.”

Uuden kauden kuvausten alkaessa Mad Menin näyttelijät eivät tiedä, mitä tuleman pitää.

”Saamme jaksojen käsikirjoitukset yksi kerrallaan. Emme tiedä seuraavankaan jakson tapahtumista ennen kuin päivää ennen kuvauksia”, Moss kertoo.

”On hyvä, ettei tarvitse pelätä puhuvansa itse sivu suun.”

Mossilta on turha kysellä tulevista juonenkäänteistä.

”Sen tiedän, että Peggy saa koko ajan enemmän valtaa, ja joistain tuon aikakauden naisista tuli jo johtajia. En voi sanoa, onko se Peggyn tie, mutta ainakin johtajuus on todennäköisempää kuin että hän jäisi kotiäidiksi.”

Sen Moss paljastaa viidennen kauden tapahtumista, että hän on mukana myös kuudennella kaudella. Asia ei nimittäin ole neloskauden viimeisten jaksojen perusteella kovinkaan selvä.

Puhelinhaastattelua antaessaan Moss on Uudessa-Seelannissa kuvaamassa BBC:n sarjaa Top of the Lake, jossa näyttelee myös Holly Hunter. Ohjaaja on Jane Campion, jonka kanssa Hunter teki Pianon. Suomessakin Moss on nähty tänä kesänä valkokankaalla elokuvassa Matkalla, joka perustuu Jack Kerouacin kulttiromaaniin.

Mad Men on tehnyt Mossista aikuisena tähden. Sitä ennen Moss esiintyi West Wingissä teini-ikäisenä.

”West Wing oli täysin erilainen kokemus ja niin iso juttu, että olisin voinut jäädä sen päättyessä tyytyväisenä eläkkeelle”, Moss väittää.

”Se, että sain toisen mahdollisuuden olla mukana loistavassa sarjassa on vilpittömästi sanottuna jotain, mistä en olisi osannut unelmoida.”

Näyttelijä on kasvanut Peggyn rinnalla. Kun Mad Menin kuvaukset aikanaan alkoivat, Moss oli vasta 23-vuotias.

”Nyt olen 29. Peggy oli sarjan alussa 20-vuotias ja nyt 26. On ollut mielenkiintoista palata ensimmäisen kauden pariin ja nähdä, kuinka erilainen Peggy oli silloin, ja kuinka erilainen itse olin. Minä ja Peggy olemme läheisiä, ja tavallaan tuntuu, että hänestä tulee yhä enemmän minun kaltaiseni.”

Näyttelijän suhde roolihahmoonsa on kuitenkin ristiriitainen. Peggy on käsikirjoittajien ja sarjan luojan Matthew Weinerin armoilla.

”Joskus näyttelijöiden henkilökohtaiset piirteet inspiroivat käsikirjoittajia. Silloin ei aina tiedä, missä roolihahmon raja menee. Itse tarinoihin meillä ei ole sananvaltaa, mutta kun Matt Weinerin kaltainen tyyppi kirjoittaa, ei siihen haluakaan mennä sanomaan mitään väliin.”

”Voin sydämeni pohjasta sanoa, etten ole koskaan pettynyt käsikirjoitukseen. Peggyä ei ole milloinkaan viety väärään suuntaan.”

Peggyn ja Don Draperin suhde on mutkikas. Peggy haastaa Draperin ja on häntä edellä maailman muuttuessa, samalla hän on mestarin opissa. Eikä Draperin oma itsetunto ole paras mahdollinen.

”He tulevat aina olemaan ystäviä”, Moss pohtii roolihahmojen välejä, jotka hetkittäin tulehtuvat valtasuhteiden kallistuessa.

”Ehkä he vanhuksina lähettävät toisilleen sähköposteja, en tiedä. Mutta ystävyys on ikuinen.”

Donia näyttelevästä Jon Hammista on myös tullut Mossin hyvä ystävä.

”Don on antanut minulle valtavasti hyviä neuvoja sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti. Suhteemme on Donin ja Peggyn välien kaltainen, mutta Donin ei tarvitse huutaa minulle, koska en mene pyytämään häneltä palkankorotusta”, Moss vitsailee.
”Jon on hyvä ihminen, aarre.”

Toisenlainen jännite jatkuu kaudesta toiseen Peggyn ja Peten välillä. Kelmimäinen perijä Pete (Vincent Kartheiser) on Peggyn lapsen isä, mutta sitä ei sovi kertoa julkisesti.

”Kun sarjaa on tehty näin pitkään, tarinoissa on yhä enemmän piilomerkityksiä ja värinää pinnan alla. Se on mahtavaa.”
Mossin roolihahmo on jännitteiden ytimessä, salaisuuksien kantaja. Sekä katsojat että Sterling Cooperin väki tietävät: jos hänestä tulee Donin kaltainen vallanpitäjä, hänestä tulee parempi pomo kuin Donista.

”Peggyllä on aikakauden naiseksi – anteeksi sanavalintani – munaa.”

Kalle Kinnunen 

Mad Men alk su 7.4. klo 23.35 Nelonen

X