Teksti:
Seuran toimitus

MAALAISSARJA Vuosina 2009–10 pyörinyt Jukka Mäkisen ohjaama draamasarja Pirunpelto saa nyt jatkoa – ja aihetta onkin.

Kakkoskausi loppui aivan Dallasin tapaan Tyrjän Betonin johtajan Vilho Tyrjälän (Esko Salmela) äkkikuolemaan. Nujakassa sarjan pahisten kanssa haulikkokin laukesi, ja teollisuusjohtajan huvila syttyi palamaan.

”Monet katsojat ovat varmoja, ettei Tyrjälä kuollut”, sanoo sorayrittäjä Kosti Sorjosta näyttelevä Jussi Myllymäki, yksi tappelun osapuolista.

Kirjailija Heikki Luoman luoma hämäläinen Tyrisevän kunta elää betonitehtaastaan, johon uppoaa soraharjujen omistajien raaka-ainetta. Sorankääntäjien ykkönen on Myllymäen esittämä kutkuttavan kamala Sorjonen, mutta hänellä on kovia kilpailijoita: Asseri Kantonen (Erkki Kauppinen) Anni-tyttärineen (Karoliina Blackburn).

Paikkakunnan dynamiikkaan tutustuttiin espoolaispoliisi Tommi Jussilan (Matti Ristinen) silmin. Tommille tuli aivan puskista perintö erakkomaiselta sorayrittäjältä Huukolta, joka hänkin kuoli oudoissa olosuhteissa. Sisupussien (Sanna Saarijärvi) ja pankkilierojen (Teijo Eloranta) lisäksi Tyrisevällä on aitoluomalaisia komediallisia hahmoja, sorakuski Sutki (Jukka Salmela) ja nymfomaaninen paikallislehden toimittaja (Elina Salovaara).

Heikki Luoma on kirjoittanut televisiolle maalaiskomedioitaan 1990-luvulta asti. Parhaiten muistetaan neljä sarjaa Luoman viisitoista vuotta sitten kehittelemästä paikkakunnasta Kuusniemestä, muun muassa Peräkamaripojat (2001) ja Turvetta ja timantteja (2006).

Jussi Myllymäki Pirunpellon konkkaronkasta on juuri oikea henkilö kertomaan, mikä Luoman tarinoissa puree.

Myllymäen pyörittämällä Ränssin Kievarin kesäteatterilla Jyväskylässä on nimittäin niin suora linja kirjailijaan, että tämä antaa säännöllisesti uudet kesäteatterinäytelmänsä ensimmäisenä ränssiläisille. Seuraavana kesänä näytelmä voi pyöriä yli kymmenessä kesäteatterissa ympäri Suomen. 

Myllymäki ohjaa ensi kesäksi jo Luoma-putkensa kahdeksatta esitystä.

”Heikki kirjoittaa tavallisille ihmisille. Hänen voimansa on, ettei katsoja tiedä, itkeäkö vai nauraa”, Myllymäki sanoo ironisoimatta.

”Kirjoittaja ei tee parodiaa mistään. Hän on ylivoimainen kirjoittamaan hahmoja, ihan oikeita ihmisiä. Otetaan vaikka meikäläisen rooli Pirunpellossa. Tiedän paljon näyttelijöitä, jotka eivät uskalla näyttää itsestään sitä paskaa puolta.”

Myllymäki painottaa myös tekstien yllättäviä lopetuksia. Maalaissarjojen taikuri Luoma ei tosin ollut hänellekään lainkaan tuttu siinä vaiheessa, kun kävi kutsu kesäteatteriohjaajaksi.

”Mää mietin, että mitä ihmettä mää tekisin”, Myllymäki höhöttää soraroiston äänellä. Hän sai ehdotuksen Heikki Luoman enolta, jonka toimistotukussa silloin tällöin työskentelee. Myllymäki kysyi ylimielisesti: ”Kuka helevetin Heikki? En tunne miestä.”

”Otin kuitenkin Akkarallin luettavaksi, ja meinasin kusta housuun. Nauroin ekalla lukemisella ihan kippurassa.”

Muun muassa Jyväskylän kaupunginteatterissa työskennellyt Myllymäki oli aikaisemmin haaveillut näyttelijänä pääsevänsä kenties Niskavuoren Aarneksi tai Tuntemattoman sotasankariksi Koskelaksi. Kohta kuusikymppinen Myllymäki on näytellyt jopa Cabaretin dekadenttia seremoniamestaria – kauan ennen kuin hän ja Luoma solmivat täydellisen liittonsa.

Pirunpellon aikaisempien kausien uusinnat ovat vetäneet syksyllä 600 000:n katsojamääriä, joten tuottaja Sirpa Bertlig lataa tuoreisiin jaksoihin isot odotukset.

”Nuorten mieskatsojien osuus on ollut merkillisen suuri. He tykkäävät sarjan raskaista koneista”, Bertlig sanoo sarjasta, jossa muhevan dialogin lisäksi kauhotaan ja kuljetetaan oikeaa maata.

Näytteleminen on kohentunut joistakin Luoman aikaisemmista maalaiskomedioista, ja suoranaista limboilua on niukemmin. Pirunpellossa painopiste on siirtynyt farssista draamaan päin. Ennakkoluuloistenkin kannattaa uskaltautua katsomaan. Kolmannen kauden jälkeen heti ensi vuoden alussa tulee neljäs, jonka lopun action-osuuksissa sympaattisen jokamiehen Ristisen urheilijataustasta on hyötyä.

”On hyvä, että on tuollainen vuorikiipeilyä harrastava pääosanesittäjä”, ohjaaja Mäkinen sanoo.

Jussi Karjalainen

Pirunpelto ke klo 21.00 TV2

X