Teksti:
Seuran toimitus

TV-ELOKUVA Suomikin on yksi tapahtumapaikoista HBO-elokuvassa, joka kertoo maailman ehkä kuuluisimmasta naispuolisesta sotakirjeenvaihtajasta Mart­ha Gellhornista. Gellhorn oli Helsingissä, kun ensimmäiset pommit putosivat kaupunkiin marraskuun 30. päivänä 1939.

Elokuvan aihe on kuitenkin henkilökohtaisempi, vaikka siinä nähdään journalistin seikkailuja eri kriisipesäkkeissä. Amerikkalainen Gellhorn tapasi jo uransa alkupuolella itseään yhdeksän vuotta vanhemman Ernest Hemingwayn, joka oli jo maineikas kirjailija. Kahden kovanaaman pari­suhde johti avioliittoon, joka kesti viisi vuotta.

HBO:n suurtuotanto Hemingway & Gellhorn on histo­riallisten tapahtumien varjoon sijoittuva epätavallinen rakkaustarina, jossa kukaan ei ole erityisen hempeä. Näyttelijöitä on digitaalisesti ja onnistuneesti liitetty arkistokuviin. Nicole Kidman näyttelee Gellhornia, jota kuullaan myös kertojana, ja Clive Owen elostelevaa, mutta karismaattista Hemingwaytä, jonka alkoholismia ei vähätellä. Päähenkilöt ovat kumpikin idealisteja tahoillaan. Kummankin luonteessa korostuvat maskuliiniset piirteet.
Kidman on erinomainen aina tyylikkäänä, mutta miehistä onnistuneesti mittaa ottavana Gellhornina. 

Yhtä vuolaita kehuja ei voi sanoa itse elokuvasta, joka heittäytyy lähes koomiseksi melodraamaksi, kun Hemingway riehuu, riitelee ja oikein hakee pahan pojan mainetta. Ehkä ongelmana on se, että näin kuuluisaan henkilöön yritetään suhtautua samanaikaisesti sekä kunnioituksella että kriittisesti. Toisaalta on mahdollista, että Hemingway ja Gellhornkin tosiaan olivat jatkuvasti tietoisia siitä, että he tekevät historiaa, ja sanoivat sen toistuvasti ääneen.

Vaikkei elokuvaa voi ottaa niin vakavasti kuin historialliselta draamalta odottaisi, ei se huonokaan ole. Täytyy hyväksyä, että tyylilajina on paisutteleva viihde, ei realismi. Ohjaaja on Phillip Kaufman, jonka Valiojoukkoa pidetään mestariteoksena. Kaufman kertoi seksuaalisesti ylikierroksilla käyvästä kirjailijasta myös Henry & Junessa, jossa seurattiin Henry Milleriä. Suomi-jakso on lopulta melko lyhyt, mutta myös Metallica-fanit saattavat kiinnostua: bändin rumpali Lars Ulrich nähdään pikkuroolissa. 

Kalle Kinnunen

Hemingway & Gellhorn, ti klo 21.00 TV1

X