Teksti:
Seuran toimitus

DOKUMENTTI Kuka oikein olet? -sarjan jaksossa juuriaan selvittävä Steve Buscemi on elokuvissaan neuroottisuuden perikuva. Siksi tuntuu yllättävältä, että hän vaikuttaa omana arkisena itsenään rennolta. Tosin puheääni on roolejakin nasaalimpi, ihon harmaudesta puhumattakaan. Reservoir Dogsin, Fargon ja Boardwalk Empiren veteraanin kannattaisi ulkoilla enemmän.

Rooleissaan Buscemi saa näyttää ennen pitkää aina huolestuneelta tai epätoivoiselta. Sopii kuvaan, että sukujuuria selvittelevän sarjan jakso paukahtaa jo ensi minuuteilla varsin karuihin mielenmaisemiin.

Arkistoja pengotaan osavaltiosta toiseen ja selviää, että Buscemin iso-isoäiti rutiköyhästä perheestä oli 11-vuotiaana palvelija. Noin 150 vuoden takaa paljastuu itsemurhayritys sekä hurjia tapahtumia USA:n sisällissodasta.

Levoton kamera kuvaa lippispäistä Buscemia auton ratissa, tietokoneiden äärellä ja hautausmaalla. Tähden oppiessa uutta esivanhemmistaan valistetaan katsojaa historiasta ja esimerkiksi hammaslääkärin ammatista sekä sen riskeistä 1800-luvulla.

Menneen ja nykyisen kohtaamiset liikkuvat joskus absurdin rajalla. Eräs sukulainen menehtyi aikanaan Brooklynissä tontilla, jolla nyt sijaitsevassa ravintolassa ”kävin eilen vaimoni kanssa syömässä”, näyttelijä ällistelee. Todellisuus on elokuvia ihmeellisempää.

Kalle Kinnunen

Kuka oikein olet, Steve Buscemi? ti 3.7. klo 21.55 TV1

X