Teksti:
Seuran toimitus

MATKAILUSARJA Ville Haapasalon Siperiaan suuntautuva matkaohjelma sivuaa Venäjän hallinnolle arkoja aiheita: öljyä ja vähemmistökansojen asemaa.

Matkailu avartaa, sanotaan, mutta tällä kertaa se myös ahdisti.

”Kesti pitkään päästä yli vierailusta Stalinin entisellä vankileirillä”, Ville Haapasalo muistelee Suomensukuiset 30 päivässä -sarjan painostavinta etappia. Matkantekoa Marista Hantimansiaan seuraava sarja tutustutti näyttelijän suomalaisugrilaisten kansojen juuriin, mutta muistutti myös reaalisosialismin tuhoista. Ural-vuoriston länsipuolella sijaitsevassa Komissa olevalle vankileirille on haudattu 25 000 ihmistä.

”Näin heistä painajaisia.”

Venäjän halki 30 päivässä ja Silkkitie 30 päivässä -sarjojen seuraajassa Stalinin perintö on kuitenkin sivujuonne. Varsinainen tarina on alkuperäiskansojen elämä Siperian syrjäseuduilla. Näytemateriaalista loistaa Haapasalon matkasarjoista tuttu kursailematon reppureissaajamentaliteetti.

Suomalaisugrilaisten vähemmistökansojen kielen ja kulttuurin esittelyn lomaan on siroteltu seikkailijaeksotiikkaa. Haapasalo vierailee esimerkiksi kalashnikoveja valmistavalla tehtaalla, kasakkakoulussa ja kylissä, jonne pääsee vain helikopterilla.

”Sarjan kuvaama Venäjä on tuttu noin prosentille venäläisistä”, Haapasalo arvioi.

Alkuperäiskasojen asema on Venäjän hallinnolle arka aihe ja heidän asuinseuduiltaan löydetty öljy mutkistaa yhtälöä entisestään.

”Ennen öljyrahoista jäi valtaosa porausalueelle ja loput menivät Moskovaan. Nyt asetelma on kääntynyt toisin päin”, Haapasalo sanoo.

”Ihmisiä on siirrelty öljyn tieltä syrjemmälle asumaan. Rahan ja politikoinnin takia kuvaamamme alue on Venäjällä usein tabu.”

Matti Rämö 

Suomensukuiset 30 päivässä ke 2.1. klo 21.00 Teema

X