Teksti:
Seuran toimitus

Alkavan tv-sarjan ennakkomainoksessa tyyni mies ruokailee apean ravintolan pöydässä. Taustalta kuuluu kiukkuisen kokki Jyrki Sukulan huuto:

”Mitä te täällä teette? Tää ravintola näyttää ihan kaatopaikalta, tää on edesvastuutonta toimintaa! Te menetätte asiakkaat, teiltä menee työt!”

Mainos on kuitenkin vain mainos, jossa näyttelijä-äidin poika Jyrki Sukula on pantu parhaansa mukaan imitoimaan Kurjat kuppilat -sarjan räjähdysherkkää brittikokkia Gordon Ramsayta.

Keskiviikkona käynnistyvä Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula! on ravintolarealityn suomalaisversio, mutta formaattia hallinnoiva brittiyhtiö tai suomalainen tuotantofirma Moskito Television eivät vaatineet juontajaa muuttumaan Ramsayksi.

Eivät tietenkään. Pelottavan huippukokin raivokohtauksiin perustuva tyyli on onneksi jäljittelemätön. Ramsayn asiantuntemus on kuitenkin pelastanut monta haudan partaalla keikkuvaa ruokapaikkaa pitkin poikin Britanniaa ja USA:ta. Siinä sivussa Kurjissa kuppiloissa on hoidettu omistajien ja ravintolayrittäjien ihmissuhteita, joita epätoivoinen tilanne ja pitkät työajat ovat osaltaan huonontaneet.

Suomalaisen version kahdeksan jaksoa kuvattiin kuluvan vuoden touko-syyskuussa Turussa, Jämsässä, Joroisissa, Vääksyssä, Outokummussa, Kouvolassa ja kahdessa eri paikassa pääkaupungissa. Ravintoloista kaksi löytyi vinkkien perusteella, kuusi Nelosen julkisen haun kautta viime kevättalvella. Ohjelmaan haki 80 eri tavoin kärsivää ravintolaa, jotka kaipasivat julkista potkua takapuoleen.

”Tavoitteena oli ravintoloiden laaja kirjo”, Sukula kertoo puhelimessa Italian Piemonten maakunnasta, jossa hän enimmäkseen asuu ja työskentelee ruoan ja viinien parissa. Sukula ja tuotantoyhtiö valikoivat ravintolat yhdessä.

”Mukaan haluttiin ruokapaikkoja eri puolilta maata: uusia ja vanhoja, eri kokoisia ja kannattamattomia. Mutta myös taloudellisesti hyvin menestyviä, joilta oli suunta kateissa.”

Kannattamattomien kerhoon kuului alkukesästä ensimmäisessä jaksossa nähtävä Pyhäniemen lomakylän ravintola Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan rajalta. Sukulan saadessa paikan ruokia ensimmäistä kertaa eteensä katsojankin leuat puristuvat kauhusta lujasti yhteen.
”Vaikka odotukseni olivat matalat, ruoka yllätti karmeudellaan”, Sukula huokaa. ”Ravintola on kuitenkin ykkösjaksokamaa, koska…”
Poikki! Katsokaa itse, mitä jaksossa tapahtuu.

”En uskonut, että kuvaukset olisivat niin vaativia”, Sukula kertoo yleisemmin.

Hän käytti jokaiseen ravintolaan kuusi päivää. Ensimmäinen meni valmisteluihin tuotantoyhtiön kanssa, sitten tahtia löi tv:stä tuttu formaatti: kaksi päivää tutustutaan ravintolan lähtötasoon ja sen henkilökuntaan, kolmantena Sukula kertoo mitkä asiat korjataan. Neljäntenä päivänä ravintolat avataan uuden ruokalistan ja mahdollisen pienen pintaremontin kera.

”Joissain paikoissa oli viimeisenä iltana vedettävä läpi jopa sadan ihmisen serviisi, ja parissa paikassa paketti oli vaarassa hajota. Meikäläiseltäkin vaadittiin kovaa heittäytymistä”, Sukula kertoo. Italiaan ei yksinkertaisesti ehtinyt tulla ikävä.

Britti- ja jenkkisarjasta tuttuun tapaan Sukula käy myöhemmin yhden päivän yllätysvierailulla tarkistamassa, miten toiminta on jatkunut.

”Olen nähnyt kaksi jaksoa valmiina, ja niiden perusteella olisin valmis tekemään toisenkin kauden, jos kanava pyytää”, Sukula sanoo.
”Yhteen ravintoloista lähdin kyllä miettien, tuleeko tästä mitään. Jos omistajat ja työntekijät luottavat sokeasti omiin kykyihinsä, mutta kaikesta näkyy ettei tästä tule mitään, niin…”

”Asiakas kuitenkin ratkaisee aina, oletko sä hyvä vai et. Mutta suomalaiset ovat älyttömän hyviä keksimään tekosyitä asiakaspulaan: asiakkaita ei käy, koska sataa vettä, tai on liian kuuma, liian kylmä, jos on tietyö talon edessä tai korttelin päässä.”

”Ravintolan pitämiseen liittyy monia asioita, joita ei voi vetää vain tunteella ja fiiliksellä”, Sukula toppuuttelee omasta ravintolasta haaveilevia.
Monta asiaa on käytännössä pakko osata jo ennen perustamista, tai ravintola jää Kuppilat kuntoon -alkutilanteiden tyyppiseksi räpistelijäksi. Yrittäjien ei sen sijaan kannata hänen mielestään voivotella Suomen byrokratiaa.

”Ei asuintaloonkaan saa muuttaa ilman tarkastajan hyväksyntää, ja jokaisen suomalaisen ravintoloitsijan kannattaisi tulla katsomaan Italian byrokratiaa. Täällä ilmoituksia ei voi tehdä sähköisesti netissä, vaan jokaisen lapun kanssa joutuu erikseen jonottamaan virastossa.”

Kun selittely loppuu, tulokset parantuvat ja kuppilat saadaan paljon parempaan kuntoon.

Minna Kontkanen

Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula ke 24.10. klo 20.00 Nelonen

X