Teksti:
Seuran toimitus

TV-ELOKUVA Tässä se nyt on, elokuva mustasta Mannerheimista. Keniassa kuvattu halpatuotanto, jonka budjetiksi on ilmoitettu runsaat 20 000 euroa. Tuottaja Erkko Lyytisen rienaukseksi epäilty projekti, josta on kohkattu jo toista kuukautta.

Onko lopputulos kohun arvoinen? Ei.

Gilbert Lukalian 47-minuuttinen Suomen Marsalkka nimittäin näyttää juuri siltä, mitä se on: B-sarjan melodraamalta, jonka näyttelijöillä on kokemusta lähinnä vastaavista halpatuotannoista. Siksi ei ole yllätys, että lopputulos kärsii kuvakulmien puutteesta, saippuasarjamaisesta kerronnasta ja kankeasta näyttelemisestä.

Tv-elokuva ei itse asiassa edes yritä karnevalisoida Carl Gustaf Mannerheimista rakennettua myyttiä. Lukalia käsittelee Telley Savalas Otienon näyttelemää päähenkilöään perinteisenä draamahahmona.

Vaikka elokuva mukailee oikean Mannerheimin vuosien 1905–1921 elämää, sen yhteys tosielämän esikuvaansa on – kirjaimellisesti – nimellinen. Lukalia kertoo universaalia tarinaa sotilaasta, joka pakenee kotihuoliaan rintamalle.

Tarina alkaa leirinuotion ääreltä, jonne tarinaniskijä saapuu viihdyttämään lapsia kertomuksella kaukaisessa maassa eläneestä sotapäälliköstä. Hän on menettänyt äitinsä pikkupoikana ja varttunut sukulaisten hoteissa.

Sukulaistäti junailee aikuisen Gustafin rikkaisiin naimisiin, mutta avioliitto ei tuota onnea. Riitojen kärjistyessä Gustaf kurittaa vaimoaan nyrkein. Sitten huimaa uraa tekevä sotilas iskee silmänsä upseeritoverinsa vaimoon ja sen jälkeen vielä nuoreen Kittyyn.

Lukalian kertoo lähes kaiken juoniaineksensa puhumalla. Lähes jokainen kohtaus sisältää dramaattisen käänteen, mikä syö draamalta tehoa.

Emma Taulon kenialaisryhmän kanssa työstämässä käsikirjoituksessa on sentään hyvä yritys nähdä Mannerheim ihmisenä sotapäällikön sijaan. Harmi vain, ettei Otienon Marskin sisäisiä ristiriitoja saada kunnolla avatuksi.

Elokuva on lopulta vain osa ”cross-media -hanketta”, johon kuuluvan elokuvan lisäksi Teemalla vastikään nähty Operaatio Mannerheim -tosi-tv-sarja sekä suomenmarsalkka.fi -nettisivusto. Hyvä niin, sillä jos Mannerheim-myytin uudelleenarviointi olisi yksin Lukalian elokuvan harteilla, voitaisiin puhua mahalaskusta.

Suomen Marsalkassa ei nimittäin ole merkkejä sankaruuden uudelleenmäärittelystä, jolla Lyytinen on elokuvaa markkinoinut. Toisin kuin tuottaja sanoo, elokuvan on myös mahdotonta nähdä kertovan mitään tämän päivän suomalaisuudesta.

Multimediateoksessa suomalaisuuden uudelleenmäärittelijöiden rooli lankeaakin Mannerheim-projektista keskustelevalle medialle ja yleisölle. Vaikka Suomen Marsalkka ei kansakunnan tilasta kertoisikaan, elokuvan vastaanotto kertoo paljon nyky-Suomen suhtautumisesta sankareihinsa.

Matti Rämö
 
Suomen Marsalkka la 6.10. klo 21.00 Teema

(Suomi 2012) 47 min. O: Gilbert Lukalia. P: Telley Savalas Otieno, Beatrice Wangui, Jacky Vike.

X