Teksti:
Seuran toimitus

DOKUMENTTISARJA ALKAA Olof Palme on Ruotsissa edelleen rakastettu ja kiistelty hahmo. Ja niin merkittävä, että hänen elämäntarinansa kertova dokumentti nousi syksyllä elokuvateatterikierroksellaan Ruotsin kaikkien aikojen katsotuimmaksi dokumenttielokuvaksi.

Yle esittää nyt Palme-dokumentin pitkän, kolmiosaisen sarjaversion Olof Palmen tarina. Se hengittää paremmin kuin elokuva, joka tuntui järkälemäiseltä muistokirjoitukselta.

Näkökulma on myötämielinen. Yksi särmikkäämmistä kommenteista kuullaan Jörn Donnerin suusta. 1970-luvun arkistohaastattelussa hän toteaa, että Palme on ”kaikessa karismassaan liian älykäs ruotsalaisille”. ”Maanisää ette hänestä saa”, Donner ennustaa.

Tunnelma on väistämättä myös nostalginen. Palmen ja sosiaalidemokraattisen puolueen huippuvuosina Ruotsi oli huikea menestystarina. Palkat nousivat parhaimmillaan peräti 30 prosenttia kahden vuoden aikana. 

Palme vastusti vääryyksiä ja oli tarvittaessa sekä Yhdysvaltojen että Neuvostoliiton kriitikko. Hän vertasi Hanoin pommituksia natsien keskitysleireihin. Apartheidin vastustajana hän oli maailman poliittisista päättäjistä kovasanaisimpia.

Sarja on koottu valtavasta määrästä materiaalia. Se on myös Ruotsin tarina. Maailmalla tunnettiin pääministeri ja seksielokuvat, joista Olen utelias keltainen sisälsi Palmen haastattelun.

Palmen omasta skandaalivaiheesta, kuten ammattiyhdistyspomojen korruption ja muiden vallanpitäjien hyvä veli -verkkojen paljastumisista kerrotaan varovasti, Palmen julkisuuskuvan muuttumisen kautta. Viime syksynä Ruotsissa kohuttiin, kun pian Palmen ensi-illan jälkeen valmistui 1970-luvun tukholmalaisesta prostituutiosta kertova fiktioelokuva Call Girl, jossa pääministerin vihjattiin käyttäneen ilotyttöjen palveluksia.

Arkistokuvien rinnalla on uusia haastatteluja, joista koskettavimmissa puhuvat Palmen pojat. He muistelevat rakastavaa, mutta kovin kiireistä isää. Palmen murhaa dokumenttisarja lähestyy hyvin maltillisin näkemyksin. Syyllisiä dokumentti ei etsi. Se ei istuisi lähestymistapaan. 

Tarinassa on myös suloista viattomuutta. 1970-luvun televisiopätkässä Palme pyytää hymyillen kameramiestä olemaan kuvaamatta, kun hän ottaa avaimen piilopaikasta. Kotiovellaan, kansankodin omakotilähiössä.

Kalle Kinnunen

Olof Palmen tarina ke 27.2. klo 19.00 

X