Teksti:
Seuran toimitus

UUSI SARJA Sairaala on täynnä elämää, kuolemaa ja suuria tunteita. Uudessa kotimaisessa sairaalasarjassa Sykkeessä näyttelevät Iina Kuustonen ja Antti Luusuaniemi saivat apua rooleihinsa niin leikkaussaleista kuin lähipiiristään

Iina Kuustosesta olisi voinut tulla terveyden ammattilainen. Siis mikäli hänestä ei olisi tullut näyttelijää.

”Muistan, että kävin ammatinvalinnanohjaajalla yläasteella, kun en tiennyt mihin suuntautuisin. Silloin kaikista testeistä tuli kaksi vaihtoehtoa. Toinen oli sosiaalityöntekijä ja toinen taiteilija.”

Iinan nykyisessä ammatissa on sekin hyvä puoli, että näyttelijänä hän voi tutustua eri ammatteihin. Hän näyttelee Ylen kotimaisessa uutuussarja Sykkeessä Iiris Ketolaa, sairaanhoitajaa, joka yrittää karistaa kannoiltaan menneisyytensä haamut.
Iina kertoo, että roolista jäi hoivavietti päälle.

”Kävin kuvausten tauolla silittelemässä potilaita ja kyselin, miten he voivat. Eräs näyttelijäystäväni kävi kuolemassa sarjassa. Minulle jäi siitä huoli. Kyselin häneltä sen jälkeen Facebookissa, miten hän voi. Hoidin häntä siis myös siviilissä,” hän naurahtaa.

Aitous laadun takeena

Alusta alkaen oli selvää, että Syke olisi autenttinen sairaalasarja. Sairaudet ja niiden oireet olisivat todellisia ja kirjoitettujen reseptien annosmäärät oikeat.

”Halusimme olla tiukkoja siitä, että sen lisäksi, että tekisimme viihdyttävän sarjan, faktat olisivat oikein”, kertoo sarjan pääkäsikirjoittaja Petja Peltomaa, joka teki lääketieteellistä taustatyötä jo käsikirjoitusvaiheessa.

Aloitusjaksossa nähdään vaativa kirurginen toimenpide, joka suoritetaan kiireessä ja poikkeusoloissa. Leikkauksessa käytetään sairaalainstrumentin sijaan muun muassa mehupilliä.

Sekin voisi tapahtua ihan oikeasti.

Käsikirjoittaja, näyttelijät ja muut sarjantekijät perehtyivät tarkasti sairaalan arkeen. He seurasivat leikkauksia, haastattelivat asiantuntijoita ja kävivät ensiapukurssit. Matkan varrella myös asiantuntijat tarkastivat faktojen todenperäisyyttä.
Lääkärit ja asiantuntijat kiittelivät sarjan tapaa kuvata todellisuutta.

”Avausjaksossa tavataan nuori terve mies, joka lääkärin määräyksestä huolimatta lähtee angiinassa lenkille. Tästä seuraa sydänlihaksen tulehdus. Meitä kiitettiin siitä, että teimme tällaisen tarinan muistuttamaan, etteivät sairastaminen ja liikunta sovi yhteen.”

Muistoja sairaalasta

Sarjan tekijöillä on myös omakohtaisia kokemuksia sairaalamaailmasta. Sekä Iina Kuustosella että sydänkirurgi Max Hanssonia näyttelevällä Antti Luusuaniemellä on perhepiirissä lääkäreitä ja sairaanhoitajia.

”Äitini on sairaanhoitaja ja vaimoni isä ja äiti lääkäreitä. Pyrin omaksumaan heiltä aktiivisesti asioita rooliani varten. Eniten luihin ja ytimiin kävi kuitenkin se, kun me näyttelijät saimme vierailla leikkauksissa”, Antti kertoo.

Myös Iinalla on lähipiirissään henkilöitä, jotka tekevät vastaavia töitä kuin hän roolissaan. Silti hän koki saaneensa taustatyöhön enemmän apua sairaalavierailuista, jotka auttoivat taustatyön tekemisessä.

”On paljon juttuja, joita on vaikea opettaa sanallisesti, esimerkiksi miten ihmiset kommunikoivat leikkaussalissa. Oli tosi tärkeää, että pääsimme itse näkemään, miten henkilökunta puhuu keskenään, millainen energia leikkaussalissa on ja miten siellä toimitaan ja liikutaan. Poimin roolihenkilölleni sopivia asioita siitä, mitä näin henkilökunnan tekevän sairaalassa.”

Myös innostus sarjan tekemiseen on tullut alun perin sairaalasta. Pääkäsikirjoittaja Peltomaa kertoo, että hän sairasteli lapsena paljon ja joutui rasitusastman takia sairaalaan.

”Minulla on lämpimät muistikuvat sairaala-ajasta. Olin noin 10-vuotias, ja hoitajat pitivät minulle seuraa ja ottivat mukaansa. Hoitajat olivat kuin kavereita.”

Heini Kilpamäki

Uusi kotimainen sairaalasarja Syke, KE 21.00 TV2
 

X