Teksti:
Seuran toimitus

KIRJAOHJELMA 10 kirjaa -ohjelman viidennellä kaudella keskitytään rikoskirjallisuuteen. Ohjelman roolijako on  jo selkäytimessä: taidehistorijoitsija Anna Kortelainen erittelee tunteita, toimittaja Timo Harakka johdattaa analysoimaan kulloistakin teosta.

Tärkeintä on ollut löytää vieraita, jotka persoonallaan tuovat klassikkokirjaan uudenlaisen näkökulman. Ensimmäisessä jaksossa oikeastikin lakia lukenut, mutta opinnot keskeyttänyt muusikko Tuomari Nurmio puhuu Dostojevskin klassikosta ­Rikos ja rangaistus.

”Haetaan jännää, kutkuttavaa ristiriitaa, josta syntyy yllättäviä hetkiä”, Kortelainen kertoo. 

Kolmannessa jaksossa dekkarien ystävä, arkkipiispa Kari Mäkinen puhuu ymmärtävästi rikollisen syrjäytymisestä Matti Yrjänä Joensuun kirjassa Harjunpää ja rakkauden nälkä (1993). 

Muita vieraita ovat muun muassa poliitikko Silvia Modig, näyttelijä Leea Klemola ja ylijohtaja Kari Häkämies.

”Joka kesä joku on sanonut jotain todella yllättävää”, Kortelainen kertoo.

Vuonna 2007 Sauli Niinistö oli puhumassa valitsemastaan kirjasta Dorian Grayn muotokuva. Kesken keskustelun hän pysähtyi toteamaan, että tärkeintä on rakkaus, että hän uskoo rakkauteen. Kortelainen hämmentyi suorasukaisuudesta, mutta ymmärsi myöhemmin, että lausunto liittyi uuteen suhteeseen.

Tällä kaudella tekijöiden suurin toive oli saada ryöstäjä Volvo Markkanen stu­dioon. Kortelaisen mukaan Markkanen ”puhui kuin ruuneperi” kirjasta Pappi, lukkari, talonpoika vakooja. 

Ammattirikollinen toi kuvauksiin niin suuren latauksen, että Harakka hymähteli kulisseissa miehen karismasta vaikuttuneelle Kortelaiselle.

”Haloo, nainen”, Kortelainen nauraa Harakan sanoneen hänelle.

Tero Kartastenpää

10 kirjaa rikoksesta alk. su 9.6. klo 20.00 TV1

X