Ulkolinja: Taistelu Jerusalemista avaa monipuolisesti israelilaisten ja palestiinalaisten välistä konfliktia

Taistelu Jerusalemista -dokumentissa kuullaan eri uskontojen edustajia, tutkijoita ja opettajia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ulkolinja: Taistelu Jerusalemista selvittää, miksi kolmen uskonnon pyhä kaupunki on jälleen taistelun keskiössä.

Taistelu Jerusalemista -dokumentissa kuullaan eri uskontojen edustajia, tutkijoita ja opettajia.
Teksti:
Tero Kartastenpää

Taistelu Jerusalemista on Arte-kanavan ranskalaisreportaasi (The Battle of Jerusalem, Ranska 2023). Se tähtää mahdollisimman monipuoliseen näkemykseen israelilaisten ja palestiinalaisten konfliktista.

”Me olemme osa sitä, se on osa meitä”, islamilaisen historian professori Mustafa Abu Sway sanoo Jerusalemista, eikä hän ole ainoa näin tunteva. Molemmat osapuolet kokevat Jerusalemin pääkaupungikseen, joka on myös kristinuskolle pyhä paikka.

Tv-reportaasin ohjaaja-käsikirjoittaja Stéphane Amar on tottunut selittämään monimutkaista konfliktia tasapuolisesti, kun hän on työskennellyt sveitsiläisen RTS:n kirjeenvaihtajana Jerusalemissa. Amar istuttaa tuoliin suuren määrän eri uskontojen edustajia, tutkijoita ja opettajia. Tiiviit erimielisyydet limittyvät toisiinsa, eikä kukaan pääse luennoimaan pitkään.

Jaetun kaupungin vaiheet selitetään hitaasti, ja karut kartat havainnollistavat aluemuutokset. Opettavainen ohjelma piristyy, kun osa asiantuntijoista nostetaan tuolista ja viedään muuttuneen kaupungin muureille. Ratkaisua ongelmiin ei näy sielläkään.

Ulkolinja: Taistelu Jerusalemista, torstai 4.4. klo 22.00, TV1

Lue myös: Tareq Taylorin ruokamatka -ohjelma esittelee Palestiinan kulttuuria

X