Teksti:
Seuran toimitus

Subilla pyörivä Merlin on liian lapsellinen tehdäkseen kovin suurta vaikutusta, ja Harry Potter kuopattiin jo. Vampyyriaihekin alkaa olla kuiviin imetty. Missä on kunnon fantasia, jossa kunnialliset miehet laukkaavat taistoon valtakunnan puolesta?

Onneksi amerikkalainen HBO-kanava otti tehtäväkseen kuvittaa George R.R. Martinin kirjoittaman Tulen ja jään laulu -kirjasarjan. TV2:ssa torstaina alkava Game of Thrones (USA 2011– ) on suurella rahalla tehty yhdistelmä fantasiaa, poliittista juonittelua ja ihmissuhdedraamaa.

Martin julkaisi vuonna 1996 ensimmäisen teoksen seitsenosaiseksi suunnitellusta saagastaan. Julkaisematta on enää kaksi. Kirjasarjasta on suomennettu tähän mennessä neljä osaa.

Tv-versiota on kaavailtu seitsemän kauden mittaiseksi, periaatteella kirja per tuotantokausi.

Monte Carlon tv-festivaalilla sarjaa mainostavan Sean Beanin mielestä Game of Thrones on yhtä vaikuttava kuin hänen tunnetuin työnsä Taru sormusten herrasta.

”Sarjaa on tehty todella kuin elokuvaa – pienimpiinkin yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota.”

Monitasoinen tarina sijoittuu keskiaikaiselle Westerosin mantereelle, joka on jakautunut seitsemään eri kuningaskuntaan.
Beanin esittämä lordi Ned Stark hallinnoi pohjoista Talvivaaraa. Starkin suvun pahaenteinen motto, ”talvi on tulossa” näyttäisi olevan käymässä toteen. Ensimmäisen jakson alussa nähdään vilaus verenhimoisista valkeista kulkijoista – nämä vain yhtenä esimerkkinä vaaroista, jotka vaanivat pohjoista vartioivan Muurin takana.

Päähahmoja on toistakymmentä, joten aluksi kirjoihin perehtymättömän voi olla vaikea saada selkoa salaliittojen ja rakkaussuhteiden viidakosta.

Fantasiasarjaksi Game of Thrones pitää yliluonnolliset elementit minimissä. ”Keskimaan Sopranosiksi” kutsutun sarjan lumous piilee fantasiamaailman valtarakenteiden kuvauksessa. Kirjailija Martin käytti innoituksenaan 1400-luvulla käytyä ruusujen sotaa, mahtisukujen kamppailua Englannin kruunusta.

Mark Addy tulkitsee rehevästi valtapelin keskiössä olevaa kuningas Robertia, joka keskittyy enemmän viinanjuontiin kuin velvollisuuksiinsa. Kuningas Robertin esikuvana on joiltain osin ollut Englantia 1500-luvulla hallinnut Henrik VIII.
”Sarjassa on kyse siitä, kuinka valta lopulta korruptoi jokaisen”, Addy miettii.

Ensimmäisen jakson alussa Robert saapuu eteläisestä pääkaupungista Kuninkaansatamasta Talvivaaraan. Kuninkaan lähin uskottu on kuollut epäilyttävissä olosuhteissa. Robert haluaa nyt rinnalleen hyvän ystävänsä Ned Starkin.

”Robert on huomannut, ettei kuninkaana ole helppo olla, sillä ympärillä pörräävät viholliset himoitsevat hänen paikkaansa.”

Lähipiirin vaarallisimmat kalkkarot löytyvät kuninkaan Cercei-vaimon (Lena Headey) suvusta, Lannistereista.

Lannisterin veljeksistä Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) on häikäilemätön juonittelija, joka on vastuussa edellisen kuninkaan murhasta. Cercein ja Jaimen välillä kukkii muutakin kuin sisarellista rakkautta.

Tyrion Lannister puolestaan on porttoloissa viihtyvä kääpiö, jolla on terävä äly. Tyrionin roolista Emmy-palkinnon saanut Peter Dinklage on  yksi sarjan harvoista amerikkalaisnäyttelijöistä.

”Eurooppalaiset näyttelijät tuovat sarjalle uskottavuutta”, Bean sanoo ykskantaan.

Muuallakin kuin kuninkaan lähipiirissä suunnitellaan vallankaappausta. Edellisen kuninkaan poika Viserys Targaryen (Harry Lloyd) pakkonaittaa oman sisarensa Daenerysin (Emilia Clarke) barbaariheimon päällikölle (Jason Momoa, Conan Barbaari), jotta saisi koottua taakseen mahtavat sotajoukot.

Enkelikasvoinen Clarke joutui sarjaa varten opettelemaan kokonaan uuden kielen, dothrakin, jota Daenerys puhuu uuden heimonsa keskuudessa.

”Se voitti juuri palkinnon parhaana keksittynä kielenä”, sanoo roolissa läpimurtonsa tehnyt Clarke.

Game of Thronesia ei voi niputtaa pelkäksi poikien sotafantasiaksi, sillä aika pian käy selväksi, että tässä eepoksessa naisilla on tärkeä rooli. Daenerys löytää keinot, joilla hän kietoo uuden aviomiehensä – riuskaotteisen villi-ihmisen – sormensa ympäri.

”Se on äly, joka merkitsee”, kujeilee Clarke.

”Daenerys on kovan valinnan edessä, sillä hänen pitää selviytyä mahdottomasta tilanteesta. Hän saa lopulta yliotteen suhteessa.

”Ikuisena romantikkona sanoisin sitä rakkaudeksi.”

Juha Heinisuo

Game of Thrones to klo 22.05 TV2

X