Teksti:
Seuran toimitus

”Ja hyvä yleisö siellä kotikatsomoissa, nyt lähdemme mainoskatkolle.”

Kari Salmelainen on taas teeveessä joka lauantai-ilta. Tai ainakin neljänätoista lauantaina, tasaisen tahdin periaatteella kesäkuun loppuun.
Salmelaisen, 63, ja missi, Tanssii tähtien kanssa -voittaja Viivi Pumpasen, 23, uuden sarjan eX-sinkun kuvauksissa viiksiniekka johdattaa yleisön mainostauolle samoilla sanoilla ja äänenpainoilla kuin Napakympin aikaan.

Vuosina 1985–2002 esitetty Napakymppi henkilöityi lupsakkaan, mutta pianisti-Kaitsua kiusoittelevaan Salmelaiseen. Parinmuodostussarja teki juontajasta suositun, juontaja sarjasta vielä suositumman.

Kenellekään yli kolmekymppiselle suomalaiselle tv-katsojalle ei tarvitse selittää, mitä tarkoittaa neiti tai herra X ja vastakkaisen sukupuolen A, B tai C. Sarja on 2,7 miljoonan katsojan ennätyksellään Suomen kaikkien aikojen katsotuin viihdeohjelma.

Salmelainen on tv-ohjelman päätyttyä juontanut lukemattomia epävirallisia napakymppejä. Viime syksystä lähtien hän on vetänyt Seniori-tv-nimistä napakymppileikkiä laivoilla ja netti-tv:ssä . Suosittu laivashow seilaa ainakin tämän vuoden loppuun.

”Juuri eilen tulin keikalta, jossa tein mummoille tätä samaa”, hän selittää ennen kameroiden käynnistymistä helsinkiläisessä ravintola Kaarle XII:ssa.

Myös eX-sinkun lavalla on jaksoa kohti yksi mies ja yksi nainen, jotka valitsevat mieleisensä kolmesta ehdokkaasta. Sitten tuore pari pääsee matkoille. Erona Napakymppiin on, että ”pääsinkku” valitsee omansa alun perin neljästä sinkusta. Heistä yksi karsiutuu jo nettiprofiilinsa perusteella, loput kolme pääsinkku näkee lavalla ilman väliseinää. Toisin kuin Napakympissä, pääsinkku ja ehdokkaat voivat olla samaa sukupuolta.

Pääsinkun hylkäämät siirtyvät välittömästi sarjan nettisivuille. Kiinnostuneet saavat aloittaa piirityksen sekä äänestää tekstiviestillä, kuka pudonneista saa lohdutuspalkinnoksi yhden hengen matkan.

Tämänpäiväisissä kuvauksissa räväkän naisellinen, reilu kolmekymppinen sinkkunainen valitsee omansa kolme–nelikymppisistä vapaista miehistä. Aluksi lavalla ovat vain sinkkunainen, Kari ja kannettava tietokone.

Kyllä tuo eräs varmaan tiputetaan jo nyt, kun sillä on jotenkin kylmä profiili”, tietokoneen ruutua tuijottava nainen päättää.

”Kun sillä on tollaset kylmänsiniset silmät”, Salmelainen säestää.

Kamera menee tauolle. Pääsinkkunainen toteaa, ettei jännittänyt yhtään, mutta lavalla tuli kuuma.

Tauon jälkeen ilmenee, että studioksi muutetussa ravintolasalissa on tekninen ongelma. Naapuritalossa sijaitseva puolustusvoimien pääesikunta kuuntelee jotakin samoilla radiotaajuuksilla, joilla pitäisi tallentaa eX-sinkun äänet. Miespuolisen pääsinkun osuus joudutaan kuvaamaan myöhemmin.

Tauot venyvät. Salmelainen jutustelee lavalle asettuneiden kolmen sinkkumiehen sekä juontajapari Pumpasen kanssa. On tuijottavinaan sisään tämän kaula-aukosta, josta ei näy rintoja,  sanoo tekevänsä ”arajärvet”. Hörähtelyä sieltä täältä.

Napakymppi on yhä niin veretseisauttava klassikko, että kymmenen vuotta sarjan lopun jälkeen Salmelainen muuttaa koko salin statisteiksi. Paitsi pääsinkkunaisen, joka valintavaiheessa sanoo ottavansa Karin.

”Jos nyt kuitenkin olisit viemättä minulta juontajaparia”, Viivi kuittaa reippaasti. ”Kenet näistä kolmesta sinkusta ottaisit?”

Yhden heistä nainen valitsee. Lähtevätkö he Dubaihin, Costa Del Solille vai Vanajanlinnaan?

Ex-sinkku on suomalainen sarjaformaatti. Pumpanen pääsi juontajaksi Tanssii tähtien kanssa -kisassa osoittamansa sanavalmiuden takia, TV5-kanavan ohjelmajohtaja Mervi Rouvinen kertoo.

”Mutta ei Viivi yksinään kantaisi koko ohjelmaa. Kanavan palaverissa mietimme hänelle paria. Kun myyntijohtajamme ehdotti Kari Salmelaista, kaikki sanoimme kyllä.”

”Juontajilla on vähän ’italialainen’ ikäero, mutta meistä on hienoa, että tv:ssä on muitakin kuin 30-vuotiaita.”

Salmelainen ajattelee saman ääneen näin: ”Laivalla hoidan mummot ja vaarit ja tässä lapset.”

Minna Kontkanen

eX-sinkku alk. la 31.3. klo 20.00 TV5

X