Teksti:
Seuran toimitus

Tangomarkkinat LA klo 21.00 TV1

Itä vastaan länsi. Tai nuoruus vastaan elämänkokemus.

Näin voi kuvailla kahden kuningatarkandidaatin, Maria Tyysterin ja Piritta Venhon, keskinäistä kisaa Tangomarkkinoiden finaalissa.

Meritangoilla yleisösuosikiksi äänestetty Piritta Venho, 37, on kotoisin Raumalta. Kolmen lapsen äiti voitti vuonna 1998 tangoprinsessan tittelin, mutta on sen jälkeen pysytellyt poissa tangoareenalta.

”Keikkailin tangoprinsessa tittelin jälkeen kuusi vuotta, mutta vähitellen keikkailu hiipui. Menin töihin pankkiin ja perustin perheen. Lapset ovat nyt 2-, 3- ja 9-vuotiaita. Takaraivoon jäi kuitenkin ajatus, että jos joskus vielä lähtisi kokeilemaan Tangomarkkinoille, ja tässä sitä nyt ollaan.”

Lappeenrantalainen Maria Tyyster, 25, on kisan kuopus, mutta hän osallistuu Tangomarkkinoille jo neljättä kertaa. Finaaliin Maria on selvinnyt jo kaksi kertaa aiemminkin, viimeksi vuonna 2011.

”Kun voittoa ei ole tullut, ensimmäinen tunne on aina ollut pettymys. Sitten olen yrittänyt ottaa virheistä opiksi. Epäröin aluksi mukaan lähtöä, mutta muusikkoystäväni saivat ylipuhuttua. Heidän mukaansa olen kehittynyt niin paljon, että kannattaa osallistua.”

Jännitys kuriin

Vaikka sekä Marialla että Piritalla on esiintymiskokemusta, kumpikin myöntää jännittävänsä Tangomarkkinoiden finaalia.

”Viime kerrasta on niin pitkä aika. Eniten jännitin alkukarsinassa, kun lauloin videokameralle. Mietin, mihin olenkaan ryhtynyt. Yleisön läsnäolo onneksi helpottaa jännitystä”, kertoo Piritta.

”Yritän pitää jännityksen sillä tasolla, että siitä saa tsemppiä. Harjoittelu antaa itseluottamusta ja itseluottamus taas auttaa jännitykseen”, Maria tunnustaa.

Niin Piritta kuin Mariakin tietävät, että kisasta tulee tasainen ja jäljellä on enää hyviä laulajia. Kilpakumppaniaan Mariaa Piritta luonnehtii vahvaksi laulajaksi.

”Maria on hyvä tulkitsija, jolla on miellyttävä äänenväri. Lisäksi hän vaikuttaa määrätietoiselta nuorelta naiselta, joka tekee ­asiat täysillä.”

Maria puolestaan pitää Pirittaa vahvana kilpailijana, joka hallitsee hermonsa.

”Piritalla on hyvä keskittymiskyky ja lisäksi hän on intohimoisesti mukana. Ihmisenä Piritta tuntuu rauhalliselta, mutta myös pirteältä ja iloiselta.

Keikkailu sujuu

Kummankin kandidaatin elämäntilanne antaa mahdollisuuden täysipäiväiseen keikkailuun, jos kruunu asetetaan kutreille. Maria saa piakkoin tietää, pääseekö hän opiskelemaan sosionomiksi.

”Opintoja voi aina lykätä, jos opiskelupaikka irtoaa”, suunnittelee Maria, joka harkitsee jossain vaiheessa myös paluuta armeijan riveihin.

”Menin armeijaan ja pääsin upseerikouluunkin, mutta jalan murtuminen pakotti jättämään leikin kesken. Olen isänmaallisesta perheestä, joten armeija on aina kiinnostanut. Olen lisäksi erähenkinen ja käyn syksyisin hirvimetsällä”, nukkemaisen kaunis Maria yllättää.

Myös Piritta on valmis vaihtamaan pankkitoimihenkilön arjen epäsäännölliseen keikkatyöhön.

”Jo ennen kisaan lähtöä sovimme, että mies pyörittää arkea, mikäli voitto tulee.”

Helpolla kuningattaren kruunu ei tänä vuonna irtoa. Kruunun saa se, joka onnistuu vielä finaalissakin ylittämään itsensä.

Raija Vesala

 

X