Teksti:
Seuran toimitus

SARJA ALKAA Harvoin tarjolla -sarjalleen jatkoa kirjoittanut Johanna Hartikainen ei ole hankkinut muodollista koulutusta ammattiinsa, eikä hän seuraa kulttuurin kuulumisia. Sen sijaan hän on kiinnostunut ihmisistä.

Johanna Hartikainen on myymässä asuntoaan, joka toimii tällä hetkellä myös hänen työhuoneenaan. Hän joutuu siivoamaan kolmionsa jatkuvasti esittelykuntoon ja poistumaan paikalta esittelyjen ajaksi. Ja silloin kun Hartikainen pääsee kirjoittamaan, hän saa talouden huonoimman läppärin ja keittiönpöydän käyttöönsä, siinä missä kesälomaa viettävät teini-ikäiset tyttäret ovat ison iMacin äärellä.

Voisi kuvitella, että työn tekeminen noissa oloissa on hankalaa, mutta Hartikainen kertoo myös nauttivansa työn sosiaalisuudesta. Hän sanoo silloin tällöin testaavansa ideoitaan tyttärillään. Toinen tyttäristä, Anna-Leena Uotila, on päässyt testaamaan äitinsä ideoita myös käytännössä, sillä hän näytteli Ella Urpolaa niin Harvoin tarjolla -sarjassa kuin nyt sen alkavassa jatko-osassa Maailma on valmis.

Viimeksi mainitun kirjoittamisestakin on jo niin kauan, että Hartikainen naureskelee tuskin muistavansa sitä. Maailma on valmis -sarjan jälkeen hän on ehtinyt muun muassa kirjoittaa Kotikadun loppuun.

Parhaillaan Hartikaisella on työn alla peräti neljä elokuvakäsikirjoitusta, kaksi omaa ja kaksi muuta, joiden ensimmäinen versio on jonkun toisen käsialaa.

Aiheita hän kertoo löytävänsä kaikkialta. Harvoin tarjolla -sarjan kohdalla hänen huomionsa kiinnittyi yleiseen ilmiöön.

”Silloin asuin vielä Toukolassa ja huomasin meissä itsessämme sellaisen helposti syntyvän nimby-piirteen, että ’ei meidän takapihalle’. Silloin lehdissäkin kerrottiin, mitä kaikkea eri naapurustoissa vastustettiin, asuntoloita ja muuta.”

Harvoin tarjolla -sarjan hahmokööri koostui pitkälti kulttuurityöntekijöistä, joiden lavea humanismi kätki alleen myös pikkumaisuutta ja ongelmia. Naapurustoon suunniteltu moskeija sai asukkaat pelkäämään idyllin puolesta.

”Siinäkin sarjassa mulla oli tosin alun alkaen ihan joku muu idea ja päähenkilö. Tuottaja Liisa Akimofin kanssa päätettiin sitten heivata tarinan päähahmoksi kaavailtu mummo kokonaan veke.”

Hartikaisen ansioluetteloon mahtuu myös muun muassa Onni von Sopasta, Helppoa elämää ja Tahdon asiaa. Hän on taitavimmillaan rakentaessaan draamaa suomalaisesta arjesta. Tavallisten ihmisten toiveet ja halut ovat kääntyneet Hartikaisen käsissä yhtä aikaa sykähdyttävän samastumiskelpoisiksi että hersyvän hauskoiksi.

”Tykkään ihmisistä hirveästi. Toisaalta olen hirveän huono seuraamaan kulttuuria, mikä on mun mielestä vaan plussaa”, hän sanoo.

Maailma on valmis
 

Harvoin tarjolla esitettiin Ylellä ensimmäistä kertaa keväällä 2008. Kun sarjaa tehtiin, käsikirjoittaja Johanna Hartikaisella ja tuottaja Liisa Akimofilla ei ollut aikomusta tehdä sille jatkoa.

”Sarjan jälkeen juteltiin Lissun kanssa ja huomattiin, että puhumme tietyistä teemoista juuri näiden Harvoin tarjolla -hahmojen kautta. Niiden elämäntilanteet sopivat näiden teemojen käsittelyyn.”

Teemat päätyivätkin hahmojen mukana osaksi Maailma on valmis -sarjaa. ”Tärkeitä asioita sarjassa ovat ainakin vapaus ja valvonta, sellainen vapaudenriisto, jota perustellaan ihmisten omalla hyvällä, esimerkiksi terveyteen liittyvissä asioissa. Tavallaan aika isossa osassa on myös vanhusten ja heikommassa asemassa olevien kohtelu. Se, ketkä saavat päättää itse asioistaan.”

Leskeksi jääneen Pirjo Rannan (Liisa Paatso) poika Kössi (Kai Vaine) haluaa myydä vanhempiensa talon äitinsä tahdosta välittämättä. Ismo Tuunanen (Jari Nissinen) työstää dokumenttia valvontayhteiskunnasta, jota taas lääkäri Kari Urpola (Kari-Pekka Toivonen) ja hänen uusi vaimonsa, sosiaalitantta Tarja-Kaisa Hakkarainen (Mari Perankoski) tavallaan edustavat.

Vakavista teemoista huolimatta tarinoita sitoo edelleen yhteen käsikirjoittajan huumori, joka näkyy niin nasevassa dialogissa kuin tilanteissa, jotka yltyvät hupaisista kohtauksista kafkamaisiksi painajaisiksi.

Siinä missä Johanna Hartikainen vastaa molempien sarjojen käsikirjoituksesta, Veikko Aaltonen vastaa molempien ohjauksesta. Maailma on valmis esitetään TV1:n sijaan TV2:n draamapaikalla, ja sitä tehtiin kahdentoista jakson sijaan vain kuusi.

Muutamia hahmojakin on jäänyt pois, osa aikataulusyistä ja osa siksi, että valtavaa hahmogalleriaa oli Hartikaisen mukaan pakko rajata.

Poissa on tietenkin myös sisäänpäinlämpiävä yhteisöllisyys, jota Harvoin tarjolla -sarjassa edusti idyllinen Lyytinmäen asuinalue. Nyt hahmot käsittelevät ongelmiaan muun muassa Kruununhaasta ja kuopiolaisesta rivitaloasunnosta käsin.

Kaisu Tervonen

Maailma on valmis alk. ke 15.8. klo 21.00 TV2

 

X