Teksti:
Seuran toimitus

DOKUMENTTI Kattolampun vaihtaminen kahdestaan on vaikeaa, jos toinen on lyhyt, toisen aistit ovat hyvin rajalliset ja kommunikaatio tapahtuu kirjoittamalla sokeainkirjoitusta sormella toisen iholle. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole.

Etanan planeetta on ainutlaatuinen rakkauselokuva, jossa arkinen ja maaginen kohtaavat. Dokumentin päähenkilöt ovat eteläkorealainen aviopari, kuurosokea Yuong-Chan ja lyhytkasvuinen Soon-ho. 

Ohjaaja Seung-yon Yi seuraa heidän arkeaan – esimerkiksi lampunvaihtoa – peräti lähes kymmenen minuutin ajan. Mitään tylsää siinä ei ole.

Aviopari viihtyy luonnon keskellä. Heidän symbioosinsa tuntuu täydelliseltä ja väistämättömältä ja kokoerokin jollain selittämättömällä tavalla merkitykselliseltä. 

Young-Chan menetti kuulonsa ja näkönsä lapsena, mutta hän osaa puhua ja paljastuu runoilijaksi. Hän neuvoo teatteriryhmälle, mitä on olla kuurosokea. 

Soon-hon syntymävika saattaa johtaa ennenaikaiseen kuolemaan. Hän pelkää, ettei Young-Chan tulisi yksin toimeen.

Etanan planeetta ei esitä yhteiskunnallisia ajatuksia vammaisten asemasta tai maalaile esteettisesti tavoilla, jotka korostaisivat ohjaajan työtä. Minimalistinen dokumentti toimii täydellisesti juuri ilman kertojanääntä.

Todellisuuden muuttuminen taianomaiseksi on elokuvan harvinainen ihme. Vaikka Etanan planeetassa tapahtuu näennäisesti vähän, tunnelma on vahva. Aiheena on lopulta se, mitä kutsutaan sieluksi. 

Teesi on selvä: elämä on oikeastaan aika yksinkertaista, ja monet onnellisuuden esteet luomme itse.

Kalle Kinnunen

Dokumenttiprojekti: Etanan planeetta ma 27.5. klo 21.30 TV1

X