Teksti:
Seuran toimitus

DOKUMENTTI Australialaisen 16-vuotiaan Jessica Watsonin yksinpurjehdus maailman ympäri aiheutti suuren kohun jo ennen kuin hänen kymmenenmetrinen Ella´s Pink Lady -paattinsa oli startannut Sydneyn satamasta. Saako alaikäistä päästää yksin myrskyävälle merelle, tivattiin ilmeisen aiheellisesti muun muassa tytön vanhemmilta. Häly vain kasvoi Jessican törmättyä kivihiilialukseen tuodessaan venettään kotisatamasta lähtöpaikalle.

Sinne horisonttiin Jessica Sydneystä kuitenkin purjehti – ja 210 päivää myöhemmin hän lipui juhlittuna sankarittarena takaisin samaan paikkaan.

”Olen vain tavallinen tyttö, joka uskoi unelmansa toteutumiseen”, Jessica vähätteli. Mutta kuten dokumentti (Jessica Watson True Spirit, 2010) näyttää, moinen vaarallinen matka piinaavassa yksinäisyydessä ei onnistuisi ihan joka tytöltä, pojalta tai aikuiselta. Monelle maakravulle on jo tarpeeksi huimaava kokemus seurata paattinsa mastoon kiivenneen Jessican tilitystä siitä, miten upealta alhaalla vellova meri näyttää.

Jessica sai muuten viime talvena yhden seuraajan. Hollantilainen Laura Dekker purjehti yksin maailman ympäri kahdeksan kuukautta Jessicaa nuorempana. Mutta hän sentään poikkesi välillä satamassa.

Tuomo Kiisseli

Jessica Watson – Kohti unelmaa ma 20.8. klo 21.30 AVA

X