Teksti:
Seuran toimitus

TV-SARJA ”Tappaminen ei ole varsinaisesti saattanut Dexteriä vaikeuksiin, mutta ihmissuhteet ovat”, Michael C. Hall kiteyttää esittämänsä murhamiehen dilemman puhelinhaastattelussa.

Populaarikulttuurissa on vilissyt sarjamurhaajia Viiltäjä-Jackista Hannibal Lecteriin, mutta Dexter-sarjan nimihahmo on tuonut verisoppaan oman kiinnostavan lisänsä. Dexter Morganin uhrit eivät koskaan ole satunnaisia tai viattomia kulkijoita. Miamin poliisin veriroiskeasiantuntijana toimiva mies tappaa vain toisia murhaajia ja pahantekijöitä. Kaava on toiminut jo kahdeksan tuotantokautta.

”Dexter väittää, ettei hänellä ole inhimillisiä tunteita, mutta sarjan edetessä kehittää niitä yhä enemmän. Kyky emotionaaliseen yhteyteen tekee hänestä poikkeuksellisen psykopaatin.” 

Hall jakaa sarjan dramaturgian kahteen osaan.

”Ensimmäisten kausien aikana Dexterillä on kontrolli, mutta neljännen kauden lopussa hän menettää sen.”

Neljäs kausi pyörii parhaillaan uusintoina Nelosella. Dexterin päävastustajana kaudella nähdään sarjamurhaajakollega Trinity (John Lithgow). Hall mainitsee hänet suosikikseen kaikista sarjan pahiksista.

C More Series -kanavalla kesäkuussa alkaneella kahdeksannella – ja samalla sarjan viimeisellä – tuotantokaudella korostuu Dexterin suhde hänen siskoonsa, poliisietsivänä toimineeseen Debraan (Jennifer Carpenter). Entä Dexter itse? Miten hänen tarunsa päättyy?

”Sarjan päätös on rohkea, juuri kuten toivoinkin. On kohtuullista olettaa, että joku kuolee sarjan lopussa”, Hall vastaa kryptisesti.
Vaikka sarja päättyy, sarjamurhaajien taru televisiossa jatkuu.

Yhdysvalloissa tv-kanavat kosiskelevat Dexteriltä jäävää yleisöä uusilla murhaajien ympärille kasatuilla sarjoilla. Sellaisia ovat Suomessakin jo esitetty Pahan jäljillä sekä uutuudet Bates Motel ja Hannibal. 
Moraalin ja moraalittomuuden välimaastossa on nyt tilaa uudelle psykopaatille.

Kaisu Tervonen

Dexter 4. kausi ke 7.8. klo 2.05 Nelonen, sarjan 8. kausi C More Series -kanavalla

X