Teksti:
Seuran toimitus

On tapaus, että Teksti 70-luvun klassikkoromaanista Siinä näkijä missä tekijä on valmistunut kaksiosainen Kotikatsomo-elokuva. Sen ohjannut Kari Paljakka teki myös Hannu Salaman jumalanpilkkaoikeudenkäyntiä kuvanneen Katso ihmistä -tv-elokuvan vuonna 2008.

Sen jälkeen hän pääsi toteuttamaan kauan himoitsemansa Siinä näkijä missä tekijän, joka kertoo jatkosodan tamperelaisista kommunistisabotööreistä. Romaani oli ilmestymisaikanaan kova pala oikealle, mutta myös laitavasemmalle, sillä sen suora viesti 70-luvun taistolaisille oli, että heidänkin vallankumoushaaveensa tulee kaatumaan hajaannukseen.

Paljakka näkee tarinan ajankohtaisena suhteessa terrorismiin ja suvaitsemattomuuteen.
”Äärisuuntauksilla on taipumus ruokkia toisiaan, ja järjen ääni unohtuu.”

Elokuvissa Kuulustelu (2009) ja Hella W (2011) kuvitettiin kahdesti tilanne, jossa sota-ajan Valtiollisen poliisin Valpon kuulustelijat yrittävät puristaa tietoja desanttina Suomeen soluttautuneesta kaunottaresta.

”Kysyin Kuulustelun kirjoittajalta, tarjottiinko Valpossa todellakin samppanjaillallisia. Se oli mielikuvitusta. Isänmaan nyrkki oli kova”, Paljakka sanoo.

Paljakan ohjauksessa valpolaiset ovat väkivaltaisia. Voimalinjan alta dynamiitin kera yhytetty nuori kommunisti Taisto Tammelund (Pietro Tyyskä) survotaan hengiltä.

”Salama kirjoitti ensimmäisenä tästä toisesta todellisuudesta”, Paljakka sanoo.

Muun muassa elokuvassa Sooloilua ja tv-sarjassa Headhunters aiemmin esiintynyt Saija Lentonen tahtoi niin päättäväisesti Siinä näkijä missä tekijän naispääosaan Maija Salmiseksi, että Paljakkakin vakuuttui.
 Lentosella oli tekstiin ja tarinaan jo valmiiksi vahvat tunnesiteet.

”Tein Teatterikoulun pääsykokeisiin Maijan raadollisen monologin, jossa hän tilittää suhdettaan mieheensä Santtuun. Jälkeenpäin se hieman hymyilyttää. Maija oli just synnyttänyt ja hänellä oli seitsemän tikkiä takapuolessa, mutta heti piti antaa.”

Filmatisoinnissakin kokeiltiin suoraan kameralle esitettyjä monologeja, mutta ne jäivät pois – lukuunottamatta kommunistisolun ilmiantajan puhetta, joka kohottaa viimeisen kymmenminuuttisen toiselle kerronnan tasolle.

Teos tapahtuu ja kuvattiin Tampereella, josta muut näyttelijät – Juhani Niemelä, Tommi Raitolehto, Seela Sella, Vesa Kietäväinen – on kerätty.

”Tampereella tietty rönttiys tulee siitä, että ollaan työläisiä ja sitten on ne herrat”, Lentonen miettii.

”Omassa suvussani on ollut aistittavissa ryssävihaa, mutta kyllä me enemmän duunareita ollaan kuin herroja. Äitini vanhemmat olivat Nokian kumitehtaalla töissä. Vaikenemisen kulttuuri vaikuttaa edelleen ikäpolveeni.”

Lentonen pitää enemmän sanasta kansalaistottelemattomuus kuin terrorismi.

”Jos sinut voidaan tuomita syntyperäsi ja vakaumuksesi takia, niin tottakai yrität vaikuttaa lentolehtisillä ja muilla. Jopa se oli rikos, että Salmisilla oli kirjoituskone. Salaman humaani teos pyrkii näkemään ihmiset ismien takana.”

Kotikatsomo: Siinä näkijä missä tekijä su klo 21.05 TV1

X