Teksti:
Seuran toimitus

”Ihan näin isoksi en voinut kuvitella tämän kasvavan”, MTV3:n uutis- ja ajankohtaistoimituksen vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila sanoo.

Kyseessä on vuodesta 2006 lähtien vietetty, Pori Jazzin kylkeen syntynyt viikon mittainen keskustelutapahtuma SuomiAreena, joka kokoaa poliitikkoja, kulttuuriväkeä ja eri alojen vaikuttajia yhteen keskustelemaan yhteiskunnallisista asioista kesäisen rennoissa tunnelmissa.

”Meillä on tänä vuonna 100 tilaisuutta, 500 puhujaa, 10 ministeriä, 7 europarlaamentaarikkoa, 60 kansanedustajaa ja useita kansainvälisiä vaikuttajia Venäjältä ja muualta.. Tästä on todella tullut uudenlaisen keskustelun areena, ja olen siitä iloinen ja ylpeä.”

SuomiAreena sai alkunsa kesällä 2004, kun silloinen MTV3:n uutisten uutispäällikkö Esa Nieminen kärvisteli keskellä kesää uutisten puutteessa.

”Elettiin heinäkuuta, eikä mitään tapahtunut. Sitten heräsi ajatus, että miksemme voisi tehdä jotain tällaista – luoda itsekin mahdollisuuksia yhteiskunnalliselle keskustelulle.”

Niemisen päälliköt, MTV3 :n toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara ja Ylä-Anttila näyttivät idealle vihreää valoa. Yhteistyökumppaniksi valikoitui Porin kaupunki ja ajankohdaksi Suomen parhaaksi kesätapahtumaksi valittu Pori Jazz.

SuomiAreena koostuu erilaista keskustelutilaisuuksista, jonka voi järjestää yhtä hyvin pieni kansalaisjärjestö kuin eduskuntakin. Osallaistumista on helpotettu sillä, että kunkin tilaisuuden järjestäjä maksaa itse vain matkansa ja majoitustilansa, muusta – kuten tilajärjestelyistä ja äänentoistosta – vastaavat MTV3 ja Porin kaupunki.

Tunnelmaltaan tapahtuma on rento ja kesäinen. Tilaisuudet ovat ilmaisia ja kaikille avoimia ja niissä keskustellaan Suomen tulevaisuudelle tärkeistä asioista.

”Ideana on, että SuomiAreenassa puhutaan – jos ei nyt ihan sitä mitä sylki suuhun tuo – niin sellaista, mitä ei virallisissa tilaisuuksissa rohjeta tai ole mahdollista sanoa”, Ylä-Anttila sanoo.

Vaikka alkuvuosina järjestäjiä jännitti, saataisiinko suomalaiset kiinnostumaan asiasta ja politiikasta keskellä parasta lomakautta, konsepti osoittautui toimivaksi. SuomiAreena on kasvanut viisipäiväiseksi 100 tilaisuuden tapahtumaksi, jossa on parina viime vuonna käynyt noin 18 000 ihmistä.
Niemisen mukaan onnistumista ei kuitenkaan mitata kävijämäärillä.

”Vaan ennemminkin sillä, vievätkö keskustelut järjestäjien omaa ajattelua eteenpäin.”

Porissa usein nähty Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma hehkuttaa SuomiAreenan merkitystä kansanedustajien ja kadunmiesten kohtauspaikkana.
”Tämä on oikea muoto tuoda keskustelua lähemmäs ihmisiä ja mahdollistaa vuorovaikutus. Tavalliset kansalaiset voivat ottaa hetkestä vaarin ja tulla tapaamaan vaikuttajia.”

Lähestyvät kuntavaalit ja talouden kriisi näkyvätkin SuomiAreenan tämän vuoden ohjelmistossa vahvasti. Poliitikoista muun muassa Krista Kiuru, Ville Niinistö, Henna Virkkunen ja Jan Vapaavuori nähdään useissa paneeleissa. Evankelisluterilainen kirkko puhuttaa Jumalasta ja jumalattomuudesta, synnistä ja armosta. Muita käsiteltäviä aiheita ovat muun muassa Ylen tulevaisuus, ydinjätteiden loppusijoitus, netin turvallisuus, kaivostoiminnan kannattavuus ja suomalaisten pelot.

Tapahtumista voi bongata myös kansainvälisen tason vieraita. Presidentti Tarja Halosen seurana Naiset rauhaa rakentamassa -paneelissa on rauhannobelisti Tawakkol Karman. EU-komissaari Olli Rehn ja VTT:n pääjohtaja Juhana Vartiainen edustavat talouden huippunimiä, kulttuuria muun muassa ruotsalaisen dekkaristinimimerkki Lars Keplerin takaa löytyvät Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril.

Sekä Nieminen että Ylä-Anttila kieltävät, että SuomiAreenan tarkoituksena olisi MTV3:n brändinkiillotus.

”Minä, poloinen uutispäällikkö, en kesällä 2004 miettinyt mitään niin yleviä. Eikä kukaan brändiniilo ole koskaan tullut sanomaan minulle, mitä pitää tehdä”, Nieminen vakuuttaa. ”Olen Maikkarilla ainoa, joka takuuvarmasti tuottaa tappiota.”

Miksi MTV3 sitten tällaiseen, periaattessa julkiselta palvelulta kuulostavaan tapahtumaan panostaa? Skuupitkaan eivät ole sen yksityisomaisuutta, sillä tilaisuuksiin ovat tervetulleita muutkin mediat.

”Kun SuomiAreenaa luotiin, halusimme isona mediana olla itse mukana agendan luomisessa emmekä vain raportoida muiden tekemisistä. Ajattelimme, että voimme myös itse ottaa roolia keskustelun aloittajana ”, Ylä-Anttila vastaa.
”Tämä vahvistaa myös hyvää yhteiskuntakansalaisuuttamme yrityksenä. Ruotsalaisesta omistajatahostamme huolimatta haluamme olla osa suomalaista yhteiskuntaa.”

SuomiAreena tuo lisäksi tervetullutta vaihtelua MTV3:n uutis- ja ajankohtaistoimitusten rutiineihin.
”SuomiAreenasta on tullut meille yhteinen, yhteisöllisyyttä ruokkiva tekijä. Meillä on siellä perheet ja puolisot mukana penkkejä kantamassa ja muissa talkoohommissa. Se on aika iso osa tätä nykyistä työn eetosta, että työ on muutakin kuin arjen puurtamista. Kaikki hullutkin ideat ovat tervetulleita.”

SuomiAreena tv:ssä ja netissä

MTV3:n uutis- ja ajankohtaistoimitukset ovat SuomiAreenassa aktiivisesti mukana. Huomenta Suomen Kesäaamussa lähetyksiä vetävät vanhat tutut Kirsi Alm-Siira, Lauri Karhuvaara ja Kari Lumikero. SuomiAreena specialia juontaa Asta Makkonen (kuvassa) ja tunnelmia lähetykseen Porin turuilta ja toreilta metsästää Kymmenen uutisten loppukevennyksistä tunnettu toimittaja Mika Tommola.

MTV3:n verkkotoimitus taltioi suuren osan keskusteluista, joita voi seurata osoitteessa www.suomiareena.fi.

Huomenta Suomen kesäaamu ma 16.7. – pe 20.7. klo 7.25 MTV3
SuomiAreena Special ke 18.7. – pe 20.7. klo 19.30 MTV3

X