Teksti:
Seuran toimitus

”Ne kävi kuvauksia edeltävällä viikolla katsomassa kuvakulmia tai mitä lie, ja se yksi äänimies tokaisi meidän omenapuusta, että senhän voisi vaikka räjäyttää.”

Seuraavana sunnuntaiaamuna Outi Palmin omenapuu sitten paukahti taivaan tuuliin. Duudsonit olivat tulleet taloon.

Hämeenlinnalainen Palmin perhe oli mukana sarjan ensimmäisen kauden ykkösjaksossa. Vaikka lupa omenapuun hävittämiseen oli annettu, itse räjähdys tuli yllätyksenä.

Paria kepposta myöhemmin Outi-äidin huumorintaju alkoi olla koetuksella.
”Kun seinään tuli reikä ja ikkuna hajosi, ajattelin että tällaista en halunnut. Olin niin raivoissani, etten saanut sanaa suustani, mikä on mulle aika epätyypillinen tilanne. Meidän pojat sen kun vaan nauroi.”

Ensimmäisellä kaudella sarjaan haki yli 300 lapsiperhettä, joista kuvauksiin valittiin kahdeksan. Tänä vuonna suosio oli niin suurta, että haku jouduttiin keskeyttämään.

”Jo ensimmäisen puolentoista viikon aikana hakemuksia oli tullut noin 1500 kappaletta”, Duudsonien Jukka Hilden kertoo.
”Onhan se upeeta, että niitä tuli niin paljon, etenkin meidän maineen huomioon ottaen. Me ollaan kuitenkin räjäytelty tavaraa ja hajotettu taloja.”

Uusia hakijoita jo nähdyt räjäyttelyt, rikkomiset, hajottamiset ja sotkemiset eivät siis haitanneet. Katsojat puolestaan rakastivat niitä: Duudsonit tuli taloon -ykköskauden viikkokatsojamäärä oli keskimäärin 540 000 ja parhaimmillaan peräti 750 000 katsojaa.

Sarja löysi uutta yleisöä erityisesti lapsiperheistä. Myös Duudsonien ydinkohderyhmä – 10-34 -vuotiaat miehet – pysyi uskollisena. Heidän joukossaan Duudsonit tuli taloon oli MTV3:n Putouksen jälkeen alkuvuoden katsotuin viihdesarja tv:ssä.

Ja koska homma toimii, sitä ei kannata lähteä muuttelemaan. Toisella kaudella sarjaan on kuitenkin tarkoitus saada entistä enemmän vaihtelua.

”Toivon, että mukaan saadaan perheitä laidasta laitaan. Ohjelmassa voisi olla vaikka maahanmuuttajaperhe urbaanista maisemasta, shamaaniperhe Lapista ja myös tavallisten asuinalueiden perheitä. Perheillä voi olla ihan sairaan isoja unelmia tai ongelmia, mutta toisaalta ne voi olla ihan pieniäkin.”

Osallistujaperheiden monipuolisuus toteutui jossain määrin jo ensimmäisellä kaudella. Kun Duudsonit ristivät Outi Palmin ”hirmuäitiksi”, toisen jakson Kaarlo Lajusta rennompaa isää on vaikea kuvitella. Nurmijärveläisperheen neljäsluokkalainen Max-poika sai hyppiä ikkunasta laatikkokasaan ja juosta pakoon räjähdysten tieltä Duudsoneiden toteuttaessa hänen unelmaansa esiintyä toimintaelokuvassa.

Kaarlo-isä osallistui itsekin kuvauksiin.
”Missään vaiheessa ei kaduttanut tai arveluttanut. Ne jätkät on niin kokeneita ammattilaisia, että ne kyllä tietää, mitä voi tehdä turvallisesti.”

Jos Kaarlo, Max ja hänen pikkuveljensä Julius olivat kovia temppuilemaan jo ennen Duudsoneiden vierailua, into on ohjelman myötä vain kasvanut.

”Meillä tehdään entistä enemmän temppuja. Ikkunasta on hypitty, laatikoilla ja ilman. Sain yksi päivä töihin puhelun, että ’arvaa isä mitä me tehtiin – hypättiin Juliuksen ikkunasta’. Kysyin, oliko alla laatikoita, ja pojat vastasi että ei. Mitään ei kuitenkaan onneksi sattunut.”

Duudsoneiden sydämellinen hulluus on tarttuvaa. Outi Palmkaan ei voinut pysyä aikuisille veijareille kauaa vihaisena. Perhe on käynyt sarjan jälkeenkin moikkaamassa rämäpääremmiä heidän toimistollaan.

Ja vaikka Outi näki vasta televisiosta koko kauheuden – kaksi kiloa perunajauhoa keittiön seinillä ja golffauksen sohvakalustolla – hän suosittelee osallistumista muillekin.
”Se oli sellainen kerran elämässä -kokemus. Mä opin, ettei aina tarvitse olla niin tiukkapipoinen.”

Outin mukaan toisen kauden perheet ovat kokemassa elämässään jotain mullistavaa.
”Toivon, että he osaavat nauttia ja heittäytyä mukaan.”

Ensimmäisen kauden perheiden välille on Outi Palmin mukaan syntynyt yhteys.
”Voi sanoa, että kaikki perheet ovat tekemisissä toistensa kanssa. Etsimme toisemme nopeasti Facebookin kautta.”

Elokuun lopussa Duudsoneita nähdään jälleen uudessa formaatissa, kun Turun Linnateatterissa ensi-iltansa saa veijareiden Jekkukirjaan ja lapsuusmuistoihin löyhästi pohjaava näytelmä PikkuDuudsonit. Elokuussa alkavat myös Duudsonit tuli taloon -kakkoskauden kuvaukset.

Kaisu Tervonen

Duudsonit tuli taloon 1. kauden uusinnat alk. to 28.6. klo 22.00 Sub.
2. kausi alkaa Subilla 2013.
Sarjan ensimmäinen kausi ilmestyy dvd:llä viikolla 26.

X